Kesihatan Tulang Wanita Yang Makin Membimbangkan Apabila Anda Berumur 30 Tahun!

Siapa kat sini usia dah masuk 3 series?

Tahukah anda seawal umur 30 tahun kadar penghasilan tulang anda semakin menurun dan kadar pembuangan tulang semakin meningkat

Hasil=kurang
Buang=banyak

Maka SEAWAL umur 30 kita perlu capai tahap ketumpatan tulang yang IDEAL.

Macam mana nak kesan?   3 tempat yang paling cepat terasa adalah dipergelangan tangan, tulang belakang dan tulang pinggul.

Tak yah tunggu umur 30, Yani dah rasa seawal mengandung anak yang pertama lagi. Antaranya gigi patah dan tulang pinggul terasa cukup sakit.

Gambar 1: Posture Badan yang betul.

Bila dah menyusu tempat yang paling terasa adalah pergelangan tangan…jangan tak tau Yani pernah menderita sampai tak mampu nak pulas tombol pintu!

Belum lagi sengal di tulang belikat dan lutut…semua ini adalah tanda kekurangan ketumpatan tulang dalam badan.

Gambar 2: Perbezaan Tulang yang sihat dan Osteoporosis

Anda pon rasa perkara yang sama?konfem la tu…tulang dah makin ‘rongak’..Struktur tulang ni macam span..makin kurang kalsium…struktur tulang jadi macam span yang rongak. WAJIB cegah sebelum NGILU TULANG lebih mengganas!.

Apa kata Nutritionist ?

Ini ada sedikit clip yang menerangkan dengan lebih jelas mengenai Penjagaan Kesihatan Tulang  dengan lebih baik dari Nutritionist berpengalaman. Enjoy!

Semoga Memberi Manfaat Buat Semua!

Master Wan Muliani

019-934 7686
FB: www.facebook.com/oneyani 
Email: wan_muliani@yahoo.com 
Founder University YMS.
Founder Tips Penyusuan Bawah 35Tahun.
Founder YMS Empire Sdn. Bhd.
Master 8 Bulan.

About Author

Muliani

Ibu kepada 3 orang anak dan telah berjaya menyusukan sepenuhnya lebih dari 2 tahun. Salah seorang dari Kumpulan Sokongan Penyusuan di Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu.

Comments

  1. Cik Ash says:

    Ekin dah masuk umur 30tahun patut la.rasa sakit gak tangan ni.bila nak pulas penutup botol aritu… pinggul pun ada gak sakit ni belum lagi mengandung n bersalin ni

    1. Muliani says:

      Yani dah jumpa solution untuk masalah semua tu, PM Yani kat 019-934 7686 untuk FREE GIFT skali…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge