Teka teki..dah MABOK ke Belom??

wah gambar nak gempak je kan..ehsan by mr.google =p
2-3 minggu kot aku duk berteka teki ape sebenarnya yang aku alami:

1. Badan panas menggila..lagi panas bila malam-malam..siap tido pakai 2 kipas..1 kipas siling..1 kipas tower (ehem ehem hadiah kawen tu)
2. Kepala duk saket nyut nyut di sertai pening-pening
3. Pinggang terasa lenguh dan saket sepanjang masa
4. Cepat letih dan mengah
5. Perot terasa semakin membuncit
6. Terasa mual dan loya-loya
7. Saket gigi
8. Perot selalu kembung
9. Tumbuh jerawat
10. Breast sangat sensitive (saket)

Ok sume tu simpton awal kehamilan..aku tao…dan aku sangat berdebar

Yang yang paling kemuncak Period da delay seminggu..biasanya period aku on time

Suami berkali-kali cakap aku dah pregnant..naluri aku merasakan begitu juga..tp aku tak simpan harapan..takot kalau tak jadi aku yang frust sendiri..

Sebabnya simpton yang aku alami adalah sama dengan rasa nk period..aku start rasa sume 2 minggu sebelum date period…sangat seksa..perempuan kan..rasa la sume tu..nikmat hoi!ahaha

4hb (tarikh aku sepatutnya period) aku cek sendiri di rumah..suami excaited beli pregnancy test okay..baru lewat sehari dah beria nk test..result blur..sabar..baru sehari..kawan-kawan pon kate kene lewat seminggu baru test

Tapi badan aku still saket meroyan sume..seperti yang aku state di atas..dan owh ya perot aku juga selalu terasa seperti senggugut..macam nak period tapi tak jadi..tapi melalui pembacaan aku pregnant pon akan terasa seperti itu..

9hb aku ke klinik lagi sebab tak tahan badan terasa lemah segala..tp sebelum gi klinik aku dah test sekali lagi kat rumah..kali ni bukan setakat blur..tapi memang tak de langsung tanda..hihi

Doctor cakap mmg banyak angin dalam badan aku dah buat cane dah memang jenis berangin =p takde la aku memang kuat saket angin kus kus ni

Doctor xcek pregnant ke x sebab aku baru je cek..dia suh datang klinik balik 18hb untuk cek..pesanan doctor kalau nak cek..sebaik-baiknya air kencing awal pagi..itu paling AFDAL kekdahnye=p

Result yang blur tu mungkin sebab time tu hormon tinggi..bukan semata-mata sebab pregnant

10hb aku start saket lagi..dan akhirnya aku period!!
ape ape pon teka teki dah berakhir…senggugut mula menyerang..aku reda..ada yang cakap lepas kawen sume tu hilang..tapi SENGGUGUT aku still rasa sama je dengan sebelum kawen..aku redha..itu NIKMAT yang Allah berikan untuk ktorang kaum hawa..lagipon bukan sume kaum hawa yang rasakan nikmat itu kan?korang yang tak rasa tu nak ke merasainya??huhu mintak simpang la ye

Sekarang baru aku rasa bukan senang ye nak pregnant.. even sume simptonnya awal kehamilan telah aku lalui..tapi tak semestinya kan?
tapi kalau yangbuat anak haram tu senang-senang je nak menjadi..kuasa Allah sangat besar..tak mampu aku nk persoalkan

Aku dan suami ambik sume ni dari sudut positif…Allah dah rancang sume ni..dia akan bagi bila kita dah bersedia..memang excaited bila dengar kawan-kawan yang kawen sama batch dengan aku sume dah pregnant..semua okay…aku pon turut merasai tempiasnya..excaited tak pasal..macam la pregnant ni bole berjangkit-jangkit hihi

Tapi banyak pro n cons sebenarnya..ade yang setuju pregnant awal..ade yang nak honeymoon dulu…bagi aku ya masa sebelum kawen aku nak pregnant lambat..nk honeymoon puas-puas..tapi bila dah kawen perasaan tu dah lain

Aku dan suami seboleh-bolehnya nak ade baby..sebab nya kami sunyi..rumah besar (bukan rumah aku..tapi rumah mertua) tapi kami hanya berdua..kalau dah ade anak terasa meriah sket..tak de la aku ni penakot sangat..sekarang ni pon nak gi dapor minta suami teman kan=p

Tapi ade satu yang aku suspek kenapa tibe-tibe tak menjadi..dalam sela masa 4hb ke 9hb ni 2 kali aku makan nasi beriyani yang dalca dan acarnya ade nenas..ye aku tak makan nenas (memang tak makan dan berjaga-jaga) but yet aku makan kuahnya…same jugak kan?knp la aku tak terfikir masa makan tu..tu salah satu punca yang aku rasa..tapi ape-ape pon aku percaya sume ni kuasa Allah..

So skrg kami masih perlu mencuba….maybe baby nak bagi ruang kami berhoneymoon bulan March nanti…yehaaaa..tunggu bulan depan lak tengok cane..hihi nak jugak tu..

banyak respon yang aku dapat bila aku cakap pasal pregnant ni..ade yang excaited sangat kalau aku pregnant..mak ayah dua-dua belah of kos la sangat menantikan cucu sulung (aku anak yang first kawen..suami lak anak tunggal) kawan-kawan..tapi ade jugak yang bagi pandangan negative..cakap terlalu awal…huhu pape pon aku berserah pada rezeki..kami hanya mencuba..dapat awal lagi bagos..got what i mean? =)


nota kaki:suami dah start paksa aku minum susu dan makan sayur..semuanya demi baby..again baby ye?bukan untuk aku..hoi hoi..kalau dah 25 tahun aku hidup takleh telan tu..dah kawen mak pasrah nyah…alahai aku cuba nanti=p

29 total views, 1 views today

10 Comments

  1. Sapa je yg jeles tu..kalo sesapa yg ckp awal sgt, nak honeymoon tu die tolak rezeki..tak baik tuu..

    ha yg tgh study nih excited…

    ha setuju yani ckp..allah itu adil, die tahu yani tak bersedia lagi…so sabar ye…

    pasni jg pemakanan..abg ha pesan, jgn mkn benda yg pedas2, lada hitam n mknanan yg tajam…like nenas tu laa

    cube lagi ye =) tunggu berita dr ha plak deh..debir gok nih~

  2. sabar byk2 yer yani…:) sume tu rezeki..aku doakan smoga rezeki korg dipercepatkan amin 🙂
    aku punye simptom2 dulu same jer mcm ko..tapi aku dpt rase aku ngandung sbb aku xpnh2 kene sakit yg begitu lame tu..nk dekat 3 minggu la aku mcm tu…huhu tapi tu la da rezeki aku awal..insyaallah next month ko plak k 🙂

  3. slm,tmpg lalu jap,sy pn dh 7thn lbh brmhtngga tpi msh blom ada zuriat,yg sedihnya sy dh 2 kali mengandg luar rhim,itu ada la 1 sbb knpa sy ssh nk mngndg lgi,kemungkinan utk sy mngndg luar rahim skali lgi adalah tinggi,tpi hrp2 la di jauhkn,rsa mcm dh x snggp nk menghadapinya skali lgi,sy amat brhrp agar 1 hari nnti sy dn suami di kurniakn zuriat bgi melengkapkn hdp kmi,insyallah ..sy hrp awk jga byk2 bsbr dn bykkn brdoa,sy yakin rzeki awk psti ada,sma2 la kta brdoa yea..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge