Selamat Pagi Cikgu

selamat pagi cikgu…
terima kasih cikgu…

arghh…lamenye xdengar sume tu kan…irama time sekolah rendah laen macam sket..die punye lenggok panjang buat cikgu pon lemah je..ahahaha

ni apesal tibe-tibe sebut pasal cikgu?aku dah tukar profession ke??owh tidak…aku still bkerja di tempat lama…tp belah malam aku menjadi cikgu..apekah???

ahahahahe mayb ini satu pengalaman baru sempena tahun baru…aku ditawarkan ngajar tusyen di sebuah tempat tusyen..idak la besor mane..tp sangat la pengalaman yang scary bagi aku yang xde pengalaman ni..

ngara dak sekolah rendah je..ngajar sains gitu..even sekolah rendah pon..even dapat A pon masa UPSR dulu *tu dia nak cakap jugak dapat A tu..=p tp kalau dah lama tinggal..ilmu di dada pon terbang melayang mcm tu je..

so skrg aku adalah terpaksa stdy balik sume tu…mujur buku rujukan adik ade lagi..ahaha kelakar weh…dulu setiap kali ngajar adik aku tu garang bukan maen..kalau xnanges xsah..aku punye garang memang tahap singa pon bole lembik bile tgk aku..ahahhaa itu adalah terlalu melampau..tp sumpah aku garang

smlm..bile ngajar budak-budak tu..alahai..aku rasa mcm dah besar je aku ni…eh memang bukan da besar ke??teeeeeeeeeeett…idak ler terasa aku ni cikgu-cikgu..terasa t/jawab utk ngajar budak-budak tu sampai faham..terasa terharu bile tgk mak apak hantar dorang…terasa sangat harapan mak apak dorang…aduh apesal aku yang terlebih sensitif ni

selama ni aku g tuisyen ke..sekolah ke..xrasa sume ni tao..seb baek la jadi orang…kalau tak xde nye blog oneyani ni..bole mcm tu?=p

even hati dan badan ni malas je nak ambik job tu..tp aku berniat nak tolong budak-budak tu sume..dan jugak nk tolong kawan aku yang offer…siapakah die??hm..korang bukan kenal pon…so diam-diam suda=p

dan skrg aku da start nk mencari bahan untuk mengajar..yela aku bukan cikgu..kalau cikgu….tengah tido pon bole ngajar..aku ni menggagau gak la…

so salah satu usahanya..aku skrg tgh riki-riki segala mak nenek untuk pembelajaran dorang..nak bg dorang betol-betol faham…so aku berminat untuk beli e-book peta minda di sini

terasa bersalah lak sbb masa adik aku dulu xbersungguh mcm ni..tp ok la die da UPSR..even xdapat 5A..4A 1B je..aku masih ade peluang untuk PMR dan SPM

korang doakan moga semangat aku kuat ye…amin

nota kaki:masa nak balik..depa duk berlari kat ayah yang dah menunggu…tp patah balik sebab nk salam ngan aku…ouch!tacing=p

16 total views, 1 views today

11 Comments

  1. hye cikgu yani…. ^_^

    ayah sy pernah ckp kat sy…"k'long ni ajar adik2 cam singa…" tu ha dia…mane tak nya…selagi x dpt selagi tu jgn tutup buku ok…hahaha :p
    tp yg peliknya….sejak da ade darwish da tak bole nak garang2 cam dl da…pelik2…huhuhu

  2. Ahak2…yanie…same lar kiter ngajor tuisyen di tahun 2010 niem..
    mende yg mu corret kan tu..btol..aku pun terasa gitu gak..
    pahtu tgk godek2 subjek yg aku kene ajar..ehhe
    nasib lar aku ngajar math dan bi je…
    mcm tak caye je aku yg buta bi ni leh jadi teacher 😀
    Ok, gud luck ye! hehe

  3. heheh..walaupon part time memang besar tanggungjwb tu yani…

    hemm dulu kita jadi anak murid…memang tak rase..bile dah jadi cgu..kite akan tahu betapa penatnye menjadi seorg guru…heheh

    masa ha prktikum dulu..sampai nangis2 budak2 sbb ha dah hbs..enth…best jgk jadi cgu nih sbb kite leh tgk mcm mane tahap pembelajran dieorg..kalo dieorg berjaya tu lah kepuasan kita as a teacher..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge