Selamat Pagi Cikgu

selamat pagi cikgu…
terima kasih cikgu…

arghh…lamenye xdengar sume tu kan…irama time sekolah rendah laen macam sket..die punye lenggok panjang buat cikgu pon lemah je..ahahaha

ni apesal tibe-tibe sebut pasal cikgu?aku dah tukar profession ke??owh tidak…aku still bkerja di tempat lama…tp belah malam aku menjadi cikgu..apekah???

ahahahahe mayb ini satu pengalaman baru sempena tahun baru…aku ditawarkan ngajar tusyen di sebuah tempat tusyen..idak la besor mane..tp sangat la pengalaman yang scary bagi aku yang xde pengalaman ni..

ngara dak sekolah rendah je..ngajar sains gitu..even sekolah rendah pon..even dapat A pon masa UPSR dulu *tu dia nak cakap jugak dapat A tu..=p tp kalau dah lama tinggal..ilmu di dada pon terbang melayang mcm tu je..

so skrg aku adalah terpaksa stdy balik sume tu…mujur buku rujukan adik ade lagi..ahaha kelakar weh…dulu setiap kali ngajar adik aku tu garang bukan maen..kalau xnanges xsah..aku punye garang memang tahap singa pon bole lembik bile tgk aku..ahahhaa itu adalah terlalu melampau..tp sumpah aku garang

smlm..bile ngajar budak-budak tu..alahai..aku rasa mcm dah besar je aku ni…eh memang bukan da besar ke??teeeeeeeeeeett…idak ler terasa aku ni cikgu-cikgu..terasa t/jawab utk ngajar budak-budak tu sampai faham..terasa terharu bile tgk mak apak hantar dorang…terasa sangat harapan mak apak dorang…aduh apesal aku yang terlebih sensitif ni

selama ni aku g tuisyen ke..sekolah ke..xrasa sume ni tao..seb baek la jadi orang…kalau tak xde nye blog oneyani ni..bole mcm tu?=p

even hati dan badan ni malas je nak ambik job tu..tp aku berniat nak tolong budak-budak tu sume..dan jugak nk tolong kawan aku yang offer…siapakah die??hm..korang bukan kenal pon…so diam-diam suda=p

dan skrg aku da start nk mencari bahan untuk mengajar..yela aku bukan cikgu..kalau cikgu….tengah tido pon bole ngajar..aku ni menggagau gak la…

so salah satu usahanya..aku skrg tgh riki-riki segala mak nenek untuk pembelajaran dorang..nak bg dorang betol-betol faham…so aku berminat untuk beli e-book peta minda di sini

terasa bersalah lak sbb masa adik aku dulu xbersungguh mcm ni..tp ok la die da UPSR..even xdapat 5A..4A 1B je..aku masih ade peluang untuk PMR dan SPM

korang doakan moga semangat aku kuat ye…amin

nota kaki:masa nak balik..depa duk berlari kat ayah yang dah menunggu…tp patah balik sebab nk salam ngan aku…ouch!tacing=p

About Author

Muliani

Ibu kepada 3 orang anak dan telah berjaya menyusukan sepenuhnya lebih dari 2 tahun. Salah seorang dari Kumpulan Sokongan Penyusuan di Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu.

Comments

  1. zue says:

    selamat malam cikgu hehe org lain selamat pagi tp sbb kak yani ngajar malam kena la ckp selamat malam kan 🙂

  2. wahh..part time k.yani..N ni x smpat nk wat bnde tu sumerr…

  3. hye cikgu yani…. ^_^

    ayah sy pernah ckp kat sy…"k'long ni ajar adik2 cam singa…" tu ha dia…mane tak nya…selagi x dpt selagi tu jgn tutup buku ok…hahaha :p
    tp yg peliknya….sejak da ade darwish da tak bole nak garang2 cam dl da…pelik2…huhuhu

  4. oneyani says:

    zue:haaah ek=p

    N:akak pon sgt la xlarat..tp mengagahkan diri jugak ni yunk oooi

  5. oneyani says:

    nadia:sebenarnye kan..even cikgu pon xleh ngajar anak2 dorang sndr..bile ngajar org y kite kenal..die punye singa tu pon keluar…huhu

  6. Are'Ja_(",) says:

    Ahak2…yanie…same lar kiter ngajor tuisyen di tahun 2010 niem..
    mende yg mu corret kan tu..btol..aku pun terasa gitu gak..
    pahtu tgk godek2 subjek yg aku kene ajar..ehhe
    nasib lar aku ngajar math dan bi je…
    mcm tak caye je aku yg buta bi ni leh jadi teacher 😀
    Ok, gud luck ye! hehe

  7. oneyani says:

    gempak ah mu aja..ngajor bi tu..aku ngajor mt ngan sc je..

    mu ngajor mane?

  8. FarHa says:

    heheh..walaupon part time memang besar tanggungjwb tu yani…

    hemm dulu kita jadi anak murid…memang tak rase..bile dah jadi cgu..kite akan tahu betapa penatnye menjadi seorg guru…heheh

    masa ha prktikum dulu..sampai nangis2 budak2 sbb ha dah hbs..enth…best jgk jadi cgu nih sbb kite leh tgk mcm mane tahap pembelajran dieorg..kalo dieorg berjaya tu lah kepuasan kita as a teacher..

  9. Meen Eunos says:

    semoga cikgu tabah
    mendidik anak bangsa.

    =)

  10. oneyani says:

    ha:teringat masa zaman cikgu hilyati dulu..eheheh nanges giler2 tu…syg sgt ke cikgu..ke sbb cikgu comel=p

    meen eunos:thanx kamu=)

  11. Are'Ja_(",) says:

    huhu..mu lagi gempak ngajor sc..minggu dpn aku kene gantik sorang teacher ni, suh aku ngajor sc darjah 4 & 5..aku tak tau lah leh ke tdk..huhu..tawakkal je lah…
    aku ngajor kat Kole Ibai 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge