Sahur Seorang Diri

Sedih pilu je baca tajuk kan?selama ni meriah je bersahur kat rumah mak bersama adik beradik dan mak ayah..tapi semalam suami dah ajak balik awal..selama ni ktorang akan balik setiap kali lepas sahur..lepas tu baru la berkocoh-kocoh nak iron baju..basuh baju dan lipat baju segala

Dah 3 malam berkampung kat rumah mak..kain baju kat rumah langsung tak basuh lagi..rumah pon berdebu tak bersapu hihi..so bila suami cakap nak balik kene akur la..tak nak jadi isteri durhaka kekdahnye :p

Sedih jugak bila ayah ngan mak dua-dua terkejut aku nak balik(macam jauh sangat je aku duduk kan..ahaha)dorang siap cakap tunggu lepas sahur la baru balik..adeh serba salah aku dibueknyo..tak pe la esok..tulat bole sahur lagi kat rumah kan..

On the way balik tu aku paw suami biskut famous amous kacang macadia tu lagi..suami aku lak awal-awal cakap dia tak nak sahur..just nak makan kurma dan minum air je..so sebelum balik berjemaah la kami di drive tru McD..suami oder set cis bege dan aku eskem sundae kon sudah..mata dah ngantok sangat..suami ajak makan bege die pon aku dah tak lalu..

Balik rumah aku dah flat..biasa la mak yong sket-sket nak flat kan..tah bila nak jadi condo pon aku tak tao..untung sket kan?okay itu lawak bodoh namanya..

lepas suami makan bege..dia iron baju keje sendiri..yehaaa hepi okay!tapi tak nampak lak dia iron seluar..ke sume seluar keje dalam bakul kotor…masak la aku..jap lagi la aku cek..hihi

Aku terus baring sesambil layan cerekarama Perempuan Di Hujung Ramadhan..sedih la pulok citer tu..tapi ape yang lagi sedih aku dah tertidur sebelum ending (macam biasa)..pe kesudahan citer tu eh?

Tapi tido aku tak berapa lena la..kejap-kejap terjaga..takot tak sedar nak bangon sahur..plus bunyi motor mat rempit prung preng depan rumah aku ni..kuat nak mamp bunyi motor dorang..ni la susahnye rumah depan jalan stret ni..asyik la dorang nak merempit..kalau motor tu ada silencer tak pe jugok..tu belom masuk kete yang racing..kul12 ke atas start la dorang bermaharaja lela kat atas jalan nun..stress macik tao!

Eh macam-macam citer lak masuk dalam bab sahur aku arini..aci la ye..mood nak bercerita tu tibe-tibe datang..sementara nak menunggu solat subuh..

Nasi goreng..ayam paprik..buah oren..kurma ajwa..biskut famous amous..air masak dan air zam-zam

Ni la rezeki sahur aku untuk hari ni..nampak meriah kan?makan sorang je pon..ahaha..biasalah being mak yong..waktu sahur aku paksa kan jugak makan dan minum sebanyak yang mungkin..time berbuka aku tak kesah sangat..

Alhamdulillah setakat ni aku tak pernah skip sahur lagi..tak tao la macam mana keadaan aku kalau tak sahur..time anak dara dulu kalau tak sahur (time pose ganti) dah buatkan aku lembik..so tak nak ambik risiko la..lagi pon family aku memang jenis yang bersahur dan makan nasi..roti-roti tak layan

Aku minum air masak( read as air kosong)je yo untuk bersahur..tak de air manis pon..sebab?hm tak suke kot (bila peknen ni minum air manis jadi pahit) lagi pon aku memang dah latih diri minum air kosong banyak-banyak waktu sahur..minum sampai kembung dan sampai abes waktu sahur..

maybe sebab aku fobia masa kecik-kecik dulu(darjah 4 kot)..time bulan pose macam ni la aku kene sembelit teruk..membawa sampai ke raya tu..siap aku jalan senget-senget time raya..kelakar giler bila ingat balik..masa tu setiap kali saket perot je aku bawak air masak segelas masuk toilet..kotor giler tapi aku dah terdesak sangat..ape pon bole jadi kan?

yela masa kecik mana reti nak minum air banyak-banyak ke ape..taonye pas berbuka na main bunga api kat luar rumah dengan kawan- kawan..masa tu bukan ingat nak solat terawih ke hape..bila dah kena baru beringat…yang bestnye ingat sampai besar tu..ahaha kadang-kadang minum air sampai dah rasa sampai paras idung..nak termuntah pon aku paksa jugak minum selagi tak abes waktu sahur..paranoid kan?

tapi sejak peknen ni..tetap jugak aku sembelit..memang berperang la setiap kali masuk toilet tu..tak setengah jam..sejam aku duk berperang…seksa wooo..tapi tak de lagi kes bawak masuk air dalam toilet..ahaha

Eh dulu pisang pon pernah aku bawak masuk okay…sekarang ni waktu sahur aku amal makan buah prune dan kurma..tu pon nak makan kurma ajwa (nabi) je..gedik okay! Makan nye tak pon..aku kan kureng sket dengan kurma..haish ape nak jadi la..konon beli kurma paling mahal ni aku makan la..sekali nan ado..tetap jugak liat..makan sebijik sekali sahur pon susah..kadang-kadang aku makan 1bite je..pastu tak nak dah…

Antara supplement yang aku makan time sahur..supplement dari Shaklee..beli trial pack je pon..sebelum puasa lagi beli..tapi sampai sekarang pon tak abes-abes lagi..hoho

Yang hijau tu vitalea(spirulina) penawar sembelit jugak rasanya..tapi kalau dah makan sekali seminggu agak-agak menjadai ke yani oooi?aku sangat culas(read as liat) makan ubat..sangat-sangat culas okay..so nak bole makan ubat yang sebesar penumbuk tu memang bercinta la..nak makan pon tunggu ada mood pastu ambik sebijik-pegang pil-termenung-psiko sket- ala pil ni senang je nak makan plus demi kesihatan jugak-then baru bole telan!

Tu dia punya prosedur nak makan pil..lebih dari budak kecik kot..tapi petuanya jangan makan secara gopoh..nescaya akan tersekat di kerongkong dan keluar balik la pil tu..maybe tekak terkejut kot..so kene makan pelan-pelan macam tak de pape berlaku..hoho

Selain tu aku makan pil kalsium jugak since aku tak minum susu..dan jugak pil vitamin c..gusi aku makin parah berdarah sejak peknen ni..memang sebelum ni(sebelum peknen) gusi aku cepat je berdarah time gosok gigi..gusi sensitif kot..ke sebab kurang zat sebab tak makan sayur..tapi sejak peknen bukan saja masa gosok..time tak gosok pon tak semena-mena gusi berdarah secara pukal(banyak)..takot aku

Alhamdulillah makan vit c dari shaklee ni menjadi buat aku..tapi tak leh la bergantung pada pil semata-mata kan..aku banyak jugak makan buah yang kaya dengan vit c..jambu batu dan oren

Dah panjang pulok bebelan aku kali ni..owh ye memang sahur aku pagi ni (sahur kali ke tiga kat rumah sendiri) aku makan sorang-sorang..suami hanya teman time aku panaskan makanan je..sian dapat isteri penakot..hoho sambil tunggu aku panaskan lauk die bantai tido kat meja makan..pastu dah siap aku angkut makanan masuk bilik..dia sambung tido

Suami sahur dengan kurma dan air masak..tu pon aku suap ke mulut dia holoh holoh..tah dia sedar ke tak masa tu..punya la dia berazam tak nak sahur tu..tu pon dia nak makan time dekat-dekat nak abes waktu sahur..haish sehari dua dapat la aku tahan sahur sorang-sorang..lepas ni tak nak lagi dah..nak sahur rumah mak jugak..dasar ngengade tak abes..

– Posted using BlogPress from my iPad

25 total views, 1 views today

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge