Rutin Harian Di Bulan Puasa

Aku abes keje dalam pukul 4.30 petang untuk bulan puasa ni..kira awal setengah jam la..solat sume dalam pukul 5 lebih jugak la keluar ofis..so takde istilah balik awal pon..lagipon aku tak perlu risau sangat sebab bukan kene masak pon kat rumah..hoho

Kami kene solat sebelum balik sebab aritu konon nak solat kat rumah..sekali dah sampai rumah nampak katil..teros dua-dua terbongkang..nak tao pukul berapa bangon?pukul 6.30 yo..orang dah bersiap nak berbuke baru kami tersadar!ahaha tu kenangan first Ramadhan kami..

Sebelum balik rumah singgah beli kuih sket dekat kedai terdekat..tahun ni aku tak layan sangat bazar ramadhan..faham jela mak yong kan cepat semput..Dah la kene berhimpit-himpit..rasa lak belom tentu sedap kan..sudahnya aku pegi kedai yang memang tempat jual kuih..tak bulan pose ade jual gak..sodap pon sodap

Sampai rumah bukak lampu segala kasi terang benderang..luar rumah..dalam rumah..dalam bilik..dapor..hall sume lampu terpasang..bukan kes membazir tapi demi keselamatan katanya hihi

Kalau sempat aku jemor baju..or lipat kain..baju tu yang dah dibasuh siap-siap sebelum pegi keje..

Sebelum tinggalkan rumah..suami duk sapu halaman rumah dulu..

Dengan uniform kejenye..ape tengok-tengok?tak puas hati ke?ahaha

Nampak tak timbunan daun kat situ..ni stok seminggu punye daun..belom sempat buang lagi..rumput pon ala-ala hidup segan mati tak mao..bole la janji ada dari teros kering kontang..sekarang aku tengok suami rajen dan bersemangat setiap petang sapu daun kering kat laman rumah..which is sooo good!

Hihi yela nak buat sekaligus memang tak terbuat..so bile tengok laman kemas gini..sapu sket-sket hari-hari..hati pon rasa tenang je

Takde la macam sebelum ni..laman rumah aku dah macam rumah tinggal..macam rumah berhantu pon ye…ahaha dulu sebelum peknen aku ade gak sapu daun kering tu..tapi bila dah peknen aku asyik flat je..suami pon ikot sama flat..ahaha apedaaa…tapi tak dapat dinafikan bersih lman rumah ni tak bole buat sorang-sorang..semangat takde di situ kan

Owh abes tu aku buat ape kan?meh intai sket

Hoho aksi mak yong tengah siram pokok

Tak tahan dengan spek itam tu..silau katanya..kang tak nampak lak mana pokok mana daun kan..ahaha

Kasi can la mak yong posing sket..lama dah gambar sendiri tak masuk blog kan

Masih dengan uniform keje..arini berjubah yo mak yong..selesa gitu..seluar dah buat aku sekak perot

Ok ini last..karang ade yang muntah tengok gambar aku lelama..ahaha

Owh itu sahaja aktiviti kami sebelum balik..sebenarnya nak update lagi tapi dah sampai rumah mak..so nak stop dulu..ahaha

Bye…selamat berbuka puasa yoo..

– Posted using BlogPress from my iPad

29 total views, 1 views today

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge