Ribut di Terengganu dan Anak Burung

semalam bersamaan 18/6/2011 adalah berlaku ribut angin di bumi Terengganu..aku asalnya takde la sedar sangat ribut ke ape ke..sebab masa tu duk sebok layan bola Malaysia lawan Myanmar tu kan..tambah-tambah lagi team kita menang..so agak tak sedar diri di situ…ingat takde la serius mane

sekali adik aku si Sahid yang baru balik dari tuisyen citer dia hampir kemalangan langgar pokok tumbang..kalau takat ranting memang dia tak heran (ceewah bajet pro)..ni pokok sebesar rumah..katenye lah kan..die tu memang suke nau over-over sket..dan dia cakap memang dah ade yang jatuh pon langgar pokok tu

sekali bangon pagi ni..aku keluar gi beli breakfast ngan mak..tengok banyak rupenye pokok yang tumbang(tapi sayang lupe nak snap gambar pagi tadi)..macam agak dasyat je..tengok kat FB orang duk cakap pasal ribut kat Trg..pastu tengok berita kat tv…memang sah la ribut berlaku di area KT dan Marang

petangnya aku balik rumah sendiri..sekali hambek ko..luar pagar pon dah nampak kesan ribut tu

otw balik ke rumah aku..nampak pulak hoarding (pagar) projek yang runtuh..sian lak pada kontraktor projek ni..

selonggok dahan pokok depan pagar rumah aku menyambut kepulangan kami..ahaha

daun yang sangat bersepah di laman rumah (nak salahkan ribut la tu..padahal sebelum ni dah memang bersepah kot…hihihi)

bendera Terengganu kat pagar pon dah tumbang


ini part yang paling tak best..daun dan sampah merata sekali…sampai kat atas tangga..ehem selipar yang berselerak tu pon aku syakki sebab angin kuat sangat kot…ahahaha aku sendiri pon konfius


bukan takat daun je..siap ade kulit pulut panggang lagi…tah bile aku makan pon tak tao la..setao aku sepanjang duk rumah ni..tak pernah makan pon

ini sampah anak sape la ni..duk bertenggek elok je depan rumah..eh tu cekelat susu feberet aku time kecik dulu..rase nak makan lak..mana nak beli eh?ahaha kang dah tak pasal-pasal aku ngidam

owh ape kaitannya semua ni dengan anak burung kan??

gini citernye..

disebalik taman yang dah rupe semak samun ni..semak sebab ade dahan pokok jatuh tu perasan tak (tak nak ngaku gak tu rumah sendiri semak =p) tetibe suami aku cakap ade dengar bunyi anak burung

suami aku siap cari atas daun-daun kering yang disulami dengan buah mangga yang busuk kat situ..
ko tengok la keadaan kat sini…macam tak nampak ape pon kan..dah la macam agak kotorsss sket…sekali memang ada anak burung ok kat celah-celah daun tu…sekor-sekor dia kutip..aku serius tak perasan even sekor pon

ni ha rupe ‘bapak burung’ dengan anak-anaknya dalam tapak tangan..

muka ‘bapak burung’ yang tersenyum puas!muahahaha

hasilnya hambek ko…5 ekor!ooouch geli aku

sarang burung ni elok je landing dekat situ jugak

close up sket..bulu pon baru nak tumbuh manja-manja..warna kulit coklat hampir nak sama dengan warna daun kering dan tanah..mane la aku nak perasan kan

sian sangat anak burung ni..asyik la duk ngaga mulut..lapar la tu..lama mane la dia duk atas tanah tu..suami aku bole tanye nak bagi makan ape?mane la aku tao…tak kan nak bagi makan nasi kot?nak bagi susu?ahaha entah aku memang takde idea…

last-last ‘bapak burung’ masukkan balik sume anak burung dalam sarangnya…dengan harapan mak burung datang beri makan…sian sangat

gigih okay ‘bapak burung’ ni masukkan anak-anaknya ke dalam sarang!muahaha

part yang paling best..anak burung yang last sekali siap bagi ‘hadiah’ untuk bapaknya sempena hari bapa!muahahaa..tengok tu memang ngam-ngam soi je time aku snap ni =p

‘bapak burung’ sket pon tak geli…kalau aku jangan kan berak..nak pegang pon aku dah geli..tak kuasa la aku weh…kesian memang kesian..tapi aku takde kekuatan la nak pegang minatang yang kecik-kecik gini..karang ade yang mati terpenyek dalam tapak tangan aku ni ha

bersemadi la dikau di sana..

teropong sket..ololo cian dorang sume ni…aku harap sangat mak burung ni datang bawak makanan…bukan salah dia pon..maybe dia dah balik ke sarang nak bagi anak-anak makan..tapi sarang dah hilang…sape tak sayang anak ooooii..tak faham aku macam mane orang yang bole buang anak..siap baling dari rumah..ape ingat sampah ke??ahaha tetibe mak buyung sentap!

nota kaki:gigih okay aku update blog ni pukul 6 pagi sebelum gi keje..semalam internet prob..aku nak upload seketul gambar pon tak bole..mane thrill update blog tanpa gambar kan..nama pon minah propa..ahaha

2 total views, 1 views today

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge