Pengalaman Bersalin my lil caliph~Ahmad Hadif Rifqi

Baby dah 3 bulan lebih baru hegeh-hegeh nak buat entry ni…rase mcm kekok sgt nk tulis blog selepas berbulan-bulan menyepikan diri…terasa macam dah nak tutup je blog ni…tapi sayangnye lah hai…

now pukul 11.42 malam…my baby dah tido..ayah baby pon dah lame terkulai..duk godek-godek fb tadi..tersinggah kat page “Pengalaman Bersalin”

Macam-macam cerita ade..yang senang..yang susah..bikin aku saket perot je baca…ahaha padahal dah rase saket tu…baca yang senang tu syook la..tapi bila baca yang susah tu..masyallah..kuatnya dia…

So skrg meh aku share pengalaman bersalin aku sendiri…even dah lame tapi masih segar bugar di kotak fikiran ini…
#amaran:entry ni hanya lah text semata-mata…sebarang gambar di next entry la ye

Malam 10.11.11(Khamis)

Aku makan banyak giler..suami sangat pelik sebab sepanjang 9 bulan aku pregnant ni kali pertama aku berselera giler..jangan kate suami..aku sendiri pon kagum dengan selera aku..kalau tak..nak jamah nasi pon susah..ini aku bole abeskan 2 coconut shake ..mee goreng sebungkus..apam balik 2…chicken wing dan sate..sume tu aku makan sekaligus!ahaha hasil rembatan di pasar malam area rumah..owh sempat jugak beli besen mandi baby..harga rm14 je tak silap aku…lupe dah sebab murah sangat lol ahaha

Suami asyik la duk ulang tanye aku..dah saket ke belom?kalau rase saket sket-sket pon bagitao..die terus nk hantar hospital…aku gelak je..sebab ape?sebab kami masing-masing nak kejar tarikh berharga 11.11.11..tapi hampa..aku sket pon tak rase saket or ape-ape show…

Seingat aku malam tu macam xbole tido sangat…asyik la duk ulang alik ke toilet…siap post kat fb tak leh tido..kawan aku siap cakap..mesti esok bersalin..huhu aku senyum aje…sebab takde rase pape pon

11.11.11

8 pagi
bersiap nak mandi…sebabnya aku kene pg Klinik Desa untuk cek blood pressure..sekali terasa air keluar..air yang banyak giler…sah!air ketuban dah keluar..menggeletar kejap…cepat-cepat panggil suami yang mase tu duk beradu atas katil lagi..masih ingat lagi kejadian mase tu

“yunk!air ketuban dah pecah!”

Berdesup suami aku bangon…terus die cakap jom bersiap gi hospital…dalam keadaan die yang terpinga-pinga tu..aku bantai gelak je…aku lak yang coolkan dia…just cakap bertenang..tak saket pon lagi…

Terus kol mak..mak datang dan suruh aku makan..macam-macam makanan yang dia bawak..aku sempat makan nasi kuning..telur separuh masak…makan selagi boleh..mase ni jugak baru terhegeh-hegeh nak rendam akar sanggul fatimah…suami lak yang tak berselera nak makan..hihi

Disebabkan tak terasa saket..aku suh je mak balik dulu…mintak maaf mintak ampun dengan mak ayah..then kol mak mertua bagitao hal tu..mintak maaf dengan die..pastu terus bersiap-siap nak ke hospital..ops sebelum ke hospital mintak maaf dengan suami dulu..then ade aksi tacing-tacing sket..hihi biasenye mak yong kan sensitip:p

11.30 pagi
Masuk admission ward..doc cek jalan..untuk rekod(stail mazidul ko) nama doc yang cek aritu adalah Puan Rasanubari..nama die sangat unik..sampai sekarang aku ingat..hoho..sekali jalan still zero..alahai…merasa la kene ‘seluk’ time tu..fuh memang saket..hihi

Duk di ward dalam keadaan air ketuban terus keluar..aku pakai pad..kain yang hospital provide bape kali aku tukar..setiap kali waktu solat tukar..setiap kali solat..buat solat hajat dan baca yassin..doa moga cepat-cepat la saket nak bersalin…tengok kiri kanan katil sume dah dengan baby…owh dalam hati lagi tak keruan..

Petang waktu melawat..mak,ayah,family ramai yang datang menjenguk..masa tu aku memang tak saket pape lagi…siap duk gelak hu ha hu ha lagi ade…mak bawak bekal nasi…mak ngah bawak cekodok pisang..baru duk bape jam penuh meja dgn makanan..ahaha gambar bekalan tu still aku simpan…nanti aku publish

Then cakap ngan mak..balik jela dulu..nanti saket baru aku kol..mak pon dengan senang hati je balik rumah..yela die tak nampak lagi rupe aku tengah saket..doc dah cakap..kalau esok tak de ‘jalan’ gak..aku kene induce…masa tu redha je la..even takot yela macam-macam orang citer pasal induce ni..

Suami still teman aku kat luar ward sampai malam…dalam pukul 8 or 9 gitu aku suh die balik..aku cakap..esok jela datang balik..padahal dalam hati tak yah cakap la..kecewa giler sebab tak bersalin aritu…ahaha tensyen sebab nak kejarkan tarikh bole?memang tak la Allah nak makbulkan..bukan tarikh islam pon

Time suami nak balik tu..berlaku lagi babak air mata…ahaha manja sungguh!dengan mak bukan main hati kering..konon-konon kental..dengan suami..alahai cair habis…bukan takot nak bersalin..tapi sedih sebab kene tido kat ward sorang-sorang..cengeng giler!

Sepanjang malam tu aku punya la duk ’round’ ward..jalan sana jalan sini..sume orang kat ward aku tegor..orang cakap banyak berjalan senang nk besalin..maka berkawad la aku kat ward tu..dari satu katil ke satu katil…

11 malam
Sebelum nak tidur tu sempat duk berchatting dengan kawan-kawan kat fb..tapi tak leh nak tido sebab panas dan banyak nyamuk…jalan-jalan lagi..sambil berjalan aku dah start rasa saket..macam senggugut tu ha..setiap kali saket aku stop bercakap…pastu dah ok aku sambung pot pet pot pet balik dengan orang kat ward..hihi sampai la satu tahap aku sampai terduduk setiap kali saket…akak kat sebelah cakap..pegi la bagitao nurse..aku tak nak..siap jawab sempat kot tunggu esok…ahaha bole lak aku buat lawak…

Sampai satu tahap saket yang tak leh ditahan-tahan..aku tengok saket setiap 5min..aku terus ‘serah diri’ pada nurse…cek jalan..sekali dah terbukak 3cm

Pastu dia panggil sorang lagi nurse lain untuk cek..then nurse tu cakap ‘loaded’…bukan load kaye duit ye..tapi kaya dengan poo poo..hihi tu la makan banyak sangat..terus masuk ubat pelincir..dan dan tu jugak aku membuang…dalam toilet la bukan atas katil tu..saket still mcm senggugut..nasib aku dah terbiase dengan senggugut..so boleh tahan lagi..bukan la tak saket..tapi dah terbiasa…then aku tengok jam saket setiap 3min dah..mase tu agak menggeletar dah saketnye…terus serah diri kat nurse lagi..sekali cek dah 7cm!terkejut nurse tu..terus nk hantar ke labour room

12.30 malam
Aku ape lagi..kol suami suh datang..mujur lah rumah tak jauh dengan hospital..ingat lagi masa bercakap on the fon tu..siap stop sebab saket…”kejap ah yunk..i saket ni…”
tahan saket then sambung bercakap balik…

Sebelum masuk ward..aku makan segala bekalan yang ade..time saket aku stop..pastu aku sambung makan lagi…ikotkan memang takde selera tapi aku takot aku tak de tenaga..akak sebelah katil gelak je tengok aku..segala vitamin..minyak selusuh..air sanggul fatimah..sume aku telan!

2.30 pagi
nurse tolak ke labour room gune wheel chair..aku siap suh nurse tu stop kejap sebab saket…nurse lak lagi laju die tolak…die macam cemas semacam je…ahaha

Sebelum pintu labour room terbukak..aku tanye nurse bole minum tak dalam labour room?nurse cakap kalau nak minum…minum sekarang..kat dalam tak bole..ape lagi terus aku minum sebotol mineral air zam-zam..sekaligus!ahaha maonye orang yang menunggu depan labour room tu terkejut tengok kerakusan aku…

3.30 pagi
Tukar pakaian segala..doktor cek..pasang wayar untuk cek heart beat baby…then doc cakap lagi 4 jam bersalin..aku macam what??!! Saket macam ni seminit pon rase tak leh tunggu okay!so berserah jela..masa tu suami dah teman kat sebelah..setiap kali contraction aku mintak suami pegang kaki..takot terangkat vontot..ramai yang pesan..jangan angkat vontot..nanti rabak..so punye la aku menahan…wei dah la saket…menahan saket dan tahan tak bagi angkat vontot tu terasa nak cair besi katil yang aku pegang..hihi

Masa saket contraction ni la aku gune segala skill yang aku belajar masa kelas pre-natal tu..doc cakap time saket ni kene bernafas pendek dan laju-laju..takot hilang tenaga…masa tu..zikir..selawat memang tak lepas dari mulut..masa tu jugak macam-macam suara aku dengar..yang ni mengerang saket..yang tu tengah push..pergh sabor jela dalam hati

Lupe dah pukul bape..staff nurse datang suh push..aku dan suami macam pelik..aik dah bole ke?suami sempat tanye dah 10cm eh?nurse cakap yup…dah 10cm..dah bole push…aku lak macam tak ready lagi nak push…bole gitu?ahahaha

Masa sebelum push tu nurse dah warning siap-siap..
“dalam masa sejam ni..awak tak leh push baby..doc akan take over”
Ayat macam ugut la…pergh..terus semangat..dalam hati cakap aku mesti bole punye!

First push…FAILED!!

Aku push kat muka..nurse marah..suami aku pon terus ingatkan aku ape yang belajar masa kat kelas tu…tarik nafas dalam-dalam…then masa tu suami siap kira..bape panjang kene tarik nafas…tahan dan push…hoi…mujur sangat-sangat…push kali kedua dan ketiga terus menjadi..nurse tak sempat nak gunting…baby dah ‘terbang keluar’ pergh lega sangat…owh ye baby terbelit tali pusat..so tak nanges..nurse gunting tali pusat yang melilit pada leher baby..terus baby nanges..fuuuh lega sekali lagi…abes baju nurse kene darah..sebab dia mcm tak ready lagi baby terus keluar..hihi tak sabar-sabar ko nak

Nurse letak baby atas dada..ingat lagi..first benda yang aku tengok adalah hidung dia…tak tao kenapa..tapi seingat aku hidung die kecik comel je..then suami azan n qamatkan..masa tu baby atas aku je..suara baby nanges pon slow je..alahai syahdu je…aku pujuk..”ye sayang…ibu ade kat sini” owh rindu sangat saat tu..so priceless…

Owh ye..baby lahir tepat jam 4.05 pagi…nasib la hanya sejam menahan saket contraction…tu pon dah terasa lame…nurse keluarkan uri..buang darah beku(sebelum ni pernah baca orang cakap saket time keluarkan darah beku) tapi alhamdulillah my part Allah permudahkan..semuanya berjalan lancar…uri tak lekang dan semua proses tu tak menyakikan langsung…best lagi ade…ahaha(giler ko best)

Nurse bawak baby dan bersihkan..tunjuk jantina baby..tunjuk tag nama dan mintak aku baca untuk pastikan betul ke tidak…pastu nurse cakap berat baby 3.03kg..terus terdetik dalam hati..berat jugak baby aku…tengok pada perot kecik je..aku terus tanye baby kene masuk ward tak?sekali nurse jawab tak perlu sebab takde masalah..dalam hati aku “hoooray!”

Lepas tu bermula la proses menjahit!eeuuwww…aku ingat tak gunting..takde la kene jahit…sekali nurse cakap kulit aku rabak sendiri..macam tao fu fa..ayyooo itu macam ada jugak ka?katenye tertier punye jahitan..dalam sket…aku macam ngeri je dengar…so doktor yang take over…masa jahit tu aku langsung tak bukak mata..aku bantai tido ..tidur-tidur ayam jela..tak nak tengok proses dijahit tu…takooot..masa tu aku hanya bayangkan wajah baby je…so rase tu hilang…aku siap tanye nurse..
“bius x?”

Nurse jawab “ni kalau saya tak bius..abes awak tendang doktor” ahahaha

Sebelum kene jahit tu aku siap cakap sejuk..nak selimut…So doc sarungkan kain yang macam seluar tu..nyaman je…masa tu seboleh-bolehnya aku tak nak fikir ape yang berlaku…cuma aku ingat masa lapisan luar tu terasa saket sket..terus aku jerit “sakit!!” then doc buat slow-slow sket…hihi very the mengade ko…

Dalam sejam gak…baru siap proses menjahit..then lepak dulu kat labour room..mase tu azan subuh berkumandang..owh terasa sayu sangat..sebab aku dah lalui semua proses ini…segalanya dah selamat..

Maka bermula lah episod kehidupan sebagai “ibu “no more mak yong ye…hihi

Okay bersambung di next entry..panjang dah ni..mao kematu mata korang nak ngadap screen…

Sebelum tu aku hidangkan beberapa keping gambar after kelahiran
# agak ralat sebab takde gambar baby masa dalam labour room…



Hidung yang boolat..rambut yang lebat dan kulit yang putih(masa ni jela..sekarang dah gelap hihi)

My lil baby..dalam dakapan..syook habes!muke pon kembang habes mase ni

So dapat la baby pada tarikh 12.11.2011..sama besday dengan adik aku..suke sangat la die tu..melepas la aku nak baby 11.11.11 hihi

– Sok Sek Sok Sek using BlogPress from my iPad 2.

About Author

Muliani

Ibu kepada 3 orang anak dan telah berjaya menyusukan sepenuhnya lebih dari 2 tahun. Salah seorang dari Kumpulan Sokongan Penyusuan di Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu.

Comments

  1. Amirah Adnan says:

    kak ngoh.. gerun nye bace..

  2. fiza arshad says:

    finally!! there have a special entry from u sis! u know what, till faris 1 year 5 mth pun, kak fiza lum wat detail saat saat kelahiran mcm yg yani wat,..da bace yg yani buat, mcm nk bt jgk ehehhe..tak kan lupa smpai bile2 kan? nnt free, kak fiza bt ehhehe 🙂

  3. Anonymous says:

    Salam… ngee… dh ada `citer' sendiri skrg!! Besh kn pengalaman tu…. – KH

  4. YAYA AZURA says:

    gigih baca dari mula sampai habes..hihi
    mmg pengalaman yang tak mampu dilupakan kan…
    mmg syukur kan bila tau anak selamat dan sempurna..

  5. Soo Hae Daa says:

    Yani….seram ngt kda baca…tkt…huhuhu

  6. sape2 yg baru nk bersalin sile join hypnobirthing rasenye..try search kat fb..insyaAllah everything will be fine bila smpai waktunya.. 🙂

    btw yani..good job!! hehe.. at least takdela kene forcep mcm k.jue ni..pengsan~ hahaha..

  7. Pn Mardhiah says:

    As salam..akar fatimah ini boleh diamalkan ketika dan cecah 37w.krn ada stgh org 37w dh ada nk terbersalin..tp seelok2nya lewatkn lagi sehingga dh due atau dh turun tanda ~ keluar air @ darah dari faraj. Atau dh start sakit atau bukaan dh buka.. Akar fatimah ni hendaklah dibilas kemudian direndam air biasa yang bersuhu bilik. Cukup rendam semalaman sahaja. Air rendaman ni dijadikan air selusuh.jika nk rendam dgn air zam2 lbh bgus.Jika ingin rendam lama simpan peti sebab ia x de pengawet bimbang berlendir dan masam.. Jika itu berlaku, cuci dan rendam kembali.. Minum 1 cawan sehari.. Boleh juga dibuat mandi…

    Selepas digunakan akar fatimah ini dijemur kering dan disimpan dalam bekas bersih. Pastikan betul2 kring baru simpan jika tidak nnt bekulat.. Akar ini boleh digunakan untuk anak2 seterusnya.. Boleh dijadikan warisan turun termurun.. Selain itu ia boleh digunakan untuk mengecutkan rahim.. Semasa pantang rendam dengan air panas dan minum 1 cawan sehari..

    Namun bgitu stp org rezeki bersalinnya berbeza2..ada yng mudah ada yg sukar.. Malah stp anak pun rezekinya tidak sama..kita usaha shj selebihnya Allah Maha Kuasa yang menentukan

    Ada juga genggam fatimah seakan2 akar fatimah tp warnanya hitam dan lebih bersimpul rasanya pula agak meloyakan.akar fatimah yang untuk bersalin sepatutnya bqerwarna hijau2 kekuningan ketika ia muda.. Berwarna coklat cair atau oren ketika matang.. Dan agak hitam ketika tua… Rasanya.seperti teh tanpa gula… Ini tak sesuai. .digunakan oleh wanita mengandung.. Yang ini diambil dari pergunungan berapi..

    Bagi yang nak dapatkan akar fatimah ori dari mekah @ madinah boleh sms or whatsapp Pn Mardhiah 0194344930..

  8. Pengalaman bersalin memang agak mendebarkan…hehe

    1. Muliani says:

      Berdebar dan antara hidup & mati kann….

  9. alhamdulillalain org lain pengalamannya kann 🙂
    baby pon dh besar skrg, kan 🙂

    1. Muliani says:

      Betul tu, melahirkan Haziq anak kedua pon sangat menduga, boleh baca di post Yani deliver secara ceaser tu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge