Menu Berbuka Hari ke 17

Mood rajen nampaknya masih kekal dalam jasad aku..so meh aku tayang sket menu berbuka kami hari ni..first time nak tayang ni sepanjang puasa kan…aci la eh?

ni hasil air tangan dan kaki kami adik beradik..hihi

::Ayam Masak Lemak Cili Padi::

aku sangat suke lauk pedas-pedas sejak pregnant ni..ni memang tekak aku idamkan masak lemak cili padi ni je sejak selera makan muncul kembali..tapi mak aku marah aku makan pedas sangat sebab takot aku kene buasir..so aku pasrah la..takleh buat pedas membunuh..buat pedas mem’pengsan’ je..hihi

::Daging Masak Kicap Blackpepper::
masakan ni dah jadi feberet family aku…dan sekarang feberet suami aku jugak..sap sap soi je nak masak ni (konon) nak buat tu memang senang..tapi agak makan masa nak bagi daging tu empuk..

::Sup Sayur Kubis dan Ubi Kentang::

::Sayur Campur::

dua-dua pon sayur yang sama..kubis..carrot..bunga kubis..ni kes nak perabih sayur kubis yang melambak dalam peti..hihi

::Telor Masin::

::Sambal Belacan Tempoyak::

ni satu-satunya air tangan mak aku..masam tempoyak campur pedas lada..owh syorga…sumpah inipaling sodap!sudah pasti la..hihi air tangan mak ape pon tetap paling sodap kan..

::Air Bandung dan Air Blackcurrent::

stail kat rumah aku..air buat awal-awal masuk freezer..memang tak letak ais..kalau letak pon guna ais yang memang home made punye..guna air tapis yang dijamin bersih..tak layan sangat air bazar..

eh korang tak de baca ke kes budak yang meninggal sebab makan ABC kat bazar tu?takuit..

ais lagi cepat buat kita keracunan akibat taun..lagi la kat bazar tu tak tahap kebersihan dia kan..air pon tah mana sumber yang diambil..tapi kan nasib mak budak yang meninggal tu sangat baik..sebab dia hanya makan makanan yang di masak di rumah sahaja..sebabnya dia peknen..so dia tak nak ambik risiko..so maknya sahaja yang selamat..suami dan anak yang lain kene keracunan..sorang meninggal..

sekadar peringatan la..bukan sume air dan makanan kat bazar tu kotor..karang ade penjual bazar yang band aku..aku pon ada je beli kat bazar nun..dah selamat masuk perot pon..tapi yang paling senang kuman taun merebak adalah melalui air

pencuci mulut iaitu buah-buahan..buah lai madu

ini penting buat mak yong yang selalu duk sembelit je ni kan..ade jugak tembikai dan jambu batu..jambu batu tu penting bagi menaikkan HB mak yong jugak..kaya dengan zat besi dan vitamin C tu..

kuih muih pon ada..popia dan jugak jemput-jemput pisang…dua-dua pon homemade..popia mak aku adalah sangat special..special sebab hanya dapat ditemui di bulan puasa yang mulia..hihi sebab ape bulan lain tak buat?

entah..

aku suspek faktor ‘kerajinan’ kot..nak harapkan anak-anaknya harus la lagi ‘rajin’ melampau!buat banyak-banyak pastu goreng la bila ko nak makan..waktu berbuka..waktu malam sebelum tido..dan jugak waktu sahur..nanti rajen aku share resepi inti popia tu..kulit popia sah-sah beli sajor..inti popia mak aku lain sket dari yang penah aku makan dan aku jumpe..nanti-nanti la aku share ye..yang penting sangat la sodap menjilat kuku..hihi

ok la nak sambung projek buat pisbut raya ni..malam ni biskut conrflakes menjadi pilihan..see yaaa tomorrow..salam

About Author

Muliani

Ibu kepada 3 orang anak dan telah berjaya menyusukan sepenuhnya lebih dari 2 tahun. Salah seorang dari Kumpulan Sokongan Penyusuan di Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu.

Comments

  1. Amirah Adnan says:

    kak ngoh.. nok resipi daging kicap blackpaper tuh..terliuqqqq

  2. oneyani says:

    Ok yunk..kekgi kak ngoh buat ye

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge