Kes Mahkamah Itu Sudah Selesai

akhirnya..selesai sudah segalanya..debaran demi debaran..


kes eksiden mak aku pada tahun 2005..sebutan kes balik adalah pada bulan 9 tahun 2009..sangat la lama kan?

mak aku siap ingat da tutup kes pon..tup tup masa bulan puasa tahun 2009 tu di panggil..kes pulak seksyen 41 yang melibatkan denda wajib penjara 2 tahun!

kes tu mohon di bicara…lantik lawyer..turun naik mahkamah segala…


ni hari pertama mak aku melangkah ke mahkamah tinggi

ini pulak hari terakhir aku di sini..bersama suami yang ku cintaik!=p

bayangkanlah gambar kat atas tu aku masih bujang dan belom kenal suami aku lagi..die baru masuk keje 2-3 hari kot kat tempat aku…dan gambar yang kedua aku dah pon berkahwin..

see very the berjanggot nak tunggu kes itu selesai

banyak kene pegi tapi ambik tarikh baru..majistret cuti..lawyer ade kes lain..bla bla bla

akhirnya..hari ini 17.1.2011 semuanya selesai..kes mak aku dah diturun kan ke seksyen 43 kerana keterangan saksi bercanggah dengan kaitan kes

jadi hanya denda yang dikenakan..dan mak aku telah mengaku bersalah dan denda sebanyak RM4,200..syukur sangat!

kes ni sangat menggangu emosi kami sekeluarga..nak nak bila tarikh aku nak kawen..takot kes mahkamah clash…takot dengan hukuman penjara..tapi aku tak berani nak buat entry pasal ni selagi kes belom selesai..

masa nak dengar keputusan mak aku diturunkan ke seksyen 43 pon jantong aku macam nak tercabot dari sarang hokey…tak tao la macam mane mak aku yang duk dalam kandang OKT(orang kene tuduh) tu

pape pon pengalaman perbicaraan sangat best…macam-macam kes yang aku dah dengar..kes dadah..kes PTPTN pon ade(korang da bayar ke??)..kes orang yang hilang mykad..siap kene penjara sebulan lagi..kes banduan lari dalam mahkamah tu..tengok banduan di bawa masuk..owh itu sangat scary

tapi kes yang paling sedih bila bab dadah…sume budak-budak muda lagi..bila majistret tanye keje tak?dorang cakap tak keje…sape nak jamin?mak yang jamin..mak keje ape?keje kantin..adeh pilu nya aku dengar…

sume dah selesai..lega sangat..aku tak perlu lagi pegi mahkamah..tak perlu lagi saket perot dan debaran jantong..uuuiii aku dah psiko dada ni agar tak berdebar..tapi nampaknya perot aku takleh nak menipu lor..tetap jugak jejak je kaki ke mahkamah saket perot…ayyaaa…penyakit keturunan betol la..

sekarang da bole tersenyum lega..*macam la selama ni tak senyum kan?hoi hoi

nota kaki:tq buat suami yang sudi menemani aku dari awal hingga abes kes..sempat 2 kali die teman…dan terpaksa jugak ambik cuti

2 total views, 1 views today

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge