Jumaat yang Mengenyangkan

Macam mana cuti uooolllsss yang panjang itew?ahaha gedik noks…korang best la cuti Jumaat Sabtu dan Ahad kan…kita orang tetap sama…tak de nak gantinya…Jumaat dan Sabtu jela cuti..sama macam wekend biasa gak

Memandangkan masih bulan Syawal..maka haruslah ada jemputan rumah terbuka..atau lebih glemer dengan panggilan open house..Jumaat tu aku ada 3 jemputan untuk makan-makan…first rumah Lina..second rumah Autie Mala dan last sekali rumah family sendiri(kira aci la kan rumah mak sendiri pon)

Lepas solat Jumaat terjah rumah Lina dulu..ada solat hajat sekali dengan open house..aku sampai dalam pukul 3 petang…haruslah orang dah abes solat kan..ngam-ngam time orang tengah makan…sangat la bagus timing aku..tapi memang aku tak tao pon pasal solat hajat tu…

Tank perot dah aku kosongkan dari pagi hokey..pagi tu kami breakfast dengan cekodok bawang je…ni sume sebab salah faham dengan mak la…asalnya mak cakap ngan aku buat makan-makan pagi…so aku tak bajet la nak masak…sekali silap da…ditunda ke petang…malas la aku nak pegi sane even mak dah beli breakfast lebih untuk kita orang..baik duk rumah kemas ape yang patoot..huhu nak keluar beli breakfast lagiiii la rajen..sudahnye bersilat la 2-3 minit kat dapor..dapat la cekodok bawang 2-3 ketul..itu jela hasilnya..(adakah seminit baru dapat seketol huhu)


Si kembar yang sangat comel yang didapati di Rumah Lina

Menurut si nenek kembar ni..emaknya sedar dia mengandung kembar masa 2 minggu sebelum bersalin…owh bole ke gitu?terkezut aku…patot la kawan aku penah citer..ade orang tu perot sket punye besar..scan nampak sorang je..tapi bile keluar berganda okey..rupenye baby sorang lagi nyorok kat belakang..owh besarnya kuasa Allah kan..secanggih mana pon alat scan sekarang..tetap jugak tak nampak..tapi aku yakin baby aku sorang je kot..hihi takuit!

Kat rumah Lina..ade nasi beriani..sate..laksa 3 beradik(kuah merah..kuah putih dan jugak laksa penang) soto+mihun soto..tart telor home made by Lina(ni feberet aku) dan jugak puding n kuih raya..banyak giler menu..ikot nafsu memang nak makan sume la kan…nak-nak memang tengah lapar giler time tu

Tapi sejak memegang title mak yong ni..haruslah tak dapat makan macam dulu-dulu lagi…makan laksa kuah merah dan soto shj…pastu tart siap tapau sebijik buat makan dalam kete…ahaha sungguh tak malu..tu pon rasa dah tak bole nak berjalan..penuh perot sampai baby pon tersepit kat celah perot…huhu bole ke gitu?

Then rumah Auntie Mala kami dihidangkan makanan jawa..katanya masakan dari Bandung..tapi jangan la ko tanye ape nama nasi tu..sumpah aku tak ingat..huhu..nasi putih dan lauk kurma ayam..kerabu sayur..tauhu masak sambal..bla bla bla

Tapi kan rumah ni ade sedikit miss comunication..sepatutnya kita orang lunch kat situ…tapi petang dah dekat maghrib baru kita orang sampai…sudahnye makanan di tapau untuk makan malam..kelas ko jah..ni untungnya jadi mak yong..banyak keistimewaannya..hoho mane nak jumpe orang bagi tapau gi open house…siap dapat biskut raya lagi sebekas…kenapa kami kelewatan tu malas nak citer la..kang makin panjang pulok entry ni…

Kat rumah mak pulak..ada laksa kuah putih dan kuah merah..ade jugak yang panggil laksa kuah masak(dua-dua ni adalah laksa Terengganu)

Pegi la mana-mana pon kalau ade laksa..itu first menu yang akan aku makan..aku adalah sangat hantu dengan laksa..kalau dulu aku suke sangat laksa penang..tapi sekarang laksa kuah merah dan putih yang menjadi pojaaan hatiku…since peknen memang aku tak bole sentuh atau makan laksa penang langsung..biasa la selera mak yong..aku sendiri pon konfius..kejap macam tu..kejap macam ni..

Aku kene makan laksa sepuas hati sebelum deliver..nanti kene pantang dah..laksa ni antara makanan yang menyumbang kepada sakit urat..owh kenapa dalam banyak-banyak makanan laksa jugak yang masuk list pantang…tersekso mak yong ni..sampaikan sekarang waktu lunch pon aku bedal laksa jugak..nasi dah tak layan sangat…sangat la obses kan

Kalau kat rumah Lina aku makan laksa kuah merah je..kat rumah mak aku bedal dua-dua laksa…bila sendawa je terus rasa nak terkeluar balik…nasib tak muntah…ayoooo dah serik ah bila setiap kali rasa nak muntah…aku ni memang susah sangat nak muntah sebelum ni..seingat aku baru sekali kot..time buat tesis dulu..tensyen sangat sampai perot masuk angin..then teros muntah..memang tu je sekali aku muntah…itu seingat aku la..masa zaman kecik-kecik dulu aku tak tao la kan..tu kene tanye mak aku

Tapi sejak mengandung ni muntah je manjang..jangan ko mimpi la nak tahan-tahan muntah tu kan…ade yang kene sawan jap lagi..sampai agak terasa fobia la setiap kali terasa loya tu..mungkin sebab tu jugak aku kawal kuantiti makan aku sekarang…sebab takot muntah balik…voley??huhu

Eh tercite pasal muntah la pulok…hihi sory ye uoollsss…malam tu sebelum tido aku makan lagi nasi kat rumah mak..nasi lauk sayur lemak+ikan goreng+sambal belacan..memang TERBAEK ah..lauk feberet aku since puasa aritu…ahaha

As i mention before la kan..selera mak yong sangat memeningkan…die macam ade expired date gitu..kejap suke ni…pastu bila dah abes period die tu…tengok pon dah pening…jangan kata tengok makanan..tengok gambar makanan tu pon dah buat aku pening..huh…tuan badan ni lagi pening memikirkan apa la lagi makanan yang nak di feberet kan…hoh bole gitu?

Malam tu sudahnya aku tido sambil duduk kekenyangan..duduk ke eh?baring sebenarnye tapi separa duduk…kalau baring terlentang memang sesak nafas la jawabnye…solat isyak pulak adalah pada pukul 5 pagi…sangat la ‘letih’ kan?letih makan katanya kah kah kah

Akhir sekali aku hidangkan sedikit gambar peyot mak yong yang membesar bagai johan(nak hidangkan makanan kat blog tak dapek ah nak nolong kan)


31 minggu..lagi seminggu nak masuk 8 bulan..Besor ke idok??


Daddy luv u my baby

Kasi can la letak gambar pak yong sekali..siap posing paling comel dah tu…tak letak kang sentap lak die..hihi

– Sok Sek Sok Sek using BlogPress from my iPad 2.

17 total views, 1 views today

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge