I Pay For Nothing..Thanx PROTON!!!

Aku da PENAT nk melayan karenah org2 PROTON ni..ni la punca utama knp jualan PROTON makin merudum..bhgn service /mantainance mcm taik!!(sorry untuk e ntry ni aku berbahsa sgt kasar)dorang langsung xclear skop keje dorang sendiri..dan ape y bole aku ckp aku da FEDUP ngan PROTON SC!

Kes 1:
aku pg servis mantainence kete..minor servis(Proton SC branch TRG)..dorang bole bantai labour charge saje RM80++..ms tu aku sabar lagi..

Kes 2:
aku pg hantar kete complain psl jerking(kete tersedut2 bila gear rendah)..mula2 hantar kt EON SC..dorang bantai charge aku smpi RM78..for tunning BODOH tu..
korang fikir eh..aku pg complain psl kete..part tu under warranty..then die pg buat TUNNING tu hanyalah utk tao ape punca kete aku jd mcm tu..
aku ke y kene byr???xke BODOH!SENGAL tahap cipanzi dorang ni???da tentu tu keje dorang utk solve the prob…mcm cela** je dorang ni
kes ni masih tergantung sbb aku xbyr lg

Kes 3:
smlm aku buat complain kt PROTON SC lak psl jerking tu lg..then ptg nye aku ambik..dorang ckp da test bagai(milage kete aku da beza 40km ms ambik..ntah sampai mane dorang rembat kete aku)tibe suh aku byr RM68.25
aku sabar lg sbb da petang..so byr je..on the way balik..its still happen!mane aku xbengang..ingt da setel..

hari ni aku da mcm gunung berapi n meletup..aku pg sane balik..aku complain lagi..pastu aku suh dorang tukar ignition coil..bole lak dorang ckp part je y free tp charge kene byr..ms tu aku diam lagi..iyekn aje dulu..korang nk tao inginition coil aku y lame da terbakar..tu pon mujur aku suh cek..ape y dorang cek smlm aku xtao la

pastu siap tukar part aku ajak technician tu naik kete aku then rs sndr ape prob kete tu..hambik ko aku sndr y drive
dan its happen again!again!again!aku da mcm naek hantu ms tu..bile aku tnye technician tu..uols tao pe die jawab???

“biase la tu ..normal prob for SAVVY..xleh buat ape”
aku jwb balik
“abes ape gune sy hantar kete nike sini??kete kwn sy y lain xde pon jadi mcm ni..ok je”
die jwb
“sume savvy kene mcm ni..cuma xsedar je”
wah ms tu aku makin menyinga la..then technician tu blah mcm tu je

aku masih xpuas hati..pg cari org y incharge kete aku smlm..then aku pon terus ckp ape y aku xpuas ati
“knp sy kn byr utk service part tu smpi rm68??sedangkn part tu kalau tukar rm70 je..baik sy tukar je..dpt free lg sbb under warranty”
dorang duk btekak ngan aku ckp mcm2 la..yela nak mencekik duet org kan..

aku cakap lagi kalau
awk rs awk betol n xnak bg duet tu balik..xpe..sy akn bwk hal ni ke pihak y b/jwb..nant kite tgk ape keputusan nye

last2 die duk kol org tu..kol org ni..die ckp org tu tgh meting la ape la..aku tggu je..
last2 die suh cahshier bg balik duet aku..time tu perasaan hepy n saket ati bercampur…muke dorang da mcm asam dah time tuh..

last sekali b4 balik aku bahasakn dorang
“sy bukan nk kurang ajar ngan awk..tp sbb sy rs sy nk dtg PROTON SC ni bkn utk kali ni je..lps ni sy nk DTG lg..jgn nant sy xnak dtg teros je”

kesimpulannye:
sape2 y nk hantar kete..xkira la utk servis ke..complain ke..tlg refer pd y lebih tao..jgn sampai kite kene tipu!tu sume DUET kite..HAK kite
credit to OMAR(PRESIDEN SAVOC) yang byk tolong aku selesaikn hal ni..die byk bg informaTion y berguna..

xlupe buat warga SAVOC sume..aku byk gain information from there..even aku gurls..aku tetap ambik tao sume ni..aku xnak kite diperbodohkn oleh org lain..
bak kate OMAR “DISEKOLAHKN OLEH MEKANIK2 TU”ni time technichian tu tukar ignition coilni la ignition coil aku y lametime ni kete SEPUL_MOMO(dak SAVOC TRG) pon ade sekali..tp die xde..adik die kot y bwk kete ni

nota kaki: kene fikir 1000 kali kalau nk pakai kete BUATAN MALAYSIA lepas ni

18 total views, 1 views today

12 Comments

  1. yani,proton mmg camtu.akak aku baru je g repair die punya stereng persona semalam err tp tatau la pbnda nama yg problem tu yg pasti klu bnda tu pecah keta die dh xpower stereng lg dh.then dorg bleh ckp nasib baik still dlm warranty kalau tak kna charge 1.9k!!!
    die kata dlm byk2 keta proton mmg savvy maintainance plg mahal n waja plg murah sbb waja dh byk upgrade so lebih stable.
    haih..ntahla..=(

  2. huhu tao xpe…kete kecik je..mantainance y amoun!kakak ko da tukar belom part tu?tukar la sblm abes warranty..dan jgn byr sesen pon pd PROTON sbb itu hak kite!okeh..wah perasaan aku makin menyala2 saket ati

  3. die dh repair sbb mechanic tu ckp persona mmg byk problem part yg sama so sblm proton panggil sume persona masuk balik kilang,better buat skrg sbb nnti lg lama kena tunggu.akak aku pn dh byk merungut2 sbb bln lpsje dh abes RM300 lps keta die kua bunyi pelik.
    OMAIGOD!!
    RM300 boleh bayar bil astro+tnb+streamyx+maxis!!

  4. caya laa yani..
    skrg ko dh lebih FIRM..
    bagus2..
    aku sokong..

    jgn bg sgt muka kt org mcmtu sbb die tgk kita pompuan sesuka ati je die nk pijak kita.
    aku dh masak sgt dgn perangai org kaki2 belit mcmtu.

    hari ni pun aku baru maki org bank sbb aku dh buat payment credit card tp tiba2 nk charge late payment charges lak.
    aku pon hangin la.

    AKU:”ingat senang ke nak carik duit sampai suka2 hati nk charge sy utk benda2 bodoh mcm ni.awk pesan kat staf awak,kalau rasa tak boleh nk buat kerja jgn kerja.duduk rumahje.tak payah nk menyusahkan org”

    puas hati aku lps tu sbb die xjd nk charge..hoyay!! =)

  5. minyak tu mmg standard harga mcm tu..sbb 4 liter..kete aku pon gune 4 liter..pastu jgn lupe mntak baki minyak tu..sbb bole gabung baki nant utk next servis..hehehe betol ni.kwn aku selalu buat.kalau xmntx mmg dorang akn gune ler
    manpower tu aku tap pe bende..ckp sket utk ape?

    so y ni kire labour charge dlm 50 mcm tu kn?

  6. aku pkai keta perdana 1st model tahun 1995 smpai skrg still maintain lg….xmcm keta perdana v6 skrg ni,nk compare quality interior plastic part pun menang kt keta aku lg….

    p/s:bkn nk bgga dri, tp 2 la realitinya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge