Hari Tua Ku

owh aku dah tua ke??tapi takpe…hati muda lalala~~ dan dan la ko ngaku hati muda yani..ye aku sedar aku dah tua..dah suku abad ye…tapi kan aku tetap anak muda…mak aku bini muda…sebabnya ayah aku nama Wan Muda =p

kalau dah kawen anak dah 2-3 orang kot..ops!itu dah melampau!

motip??

aku dah tua..aku dah patot kawen!FULLSTOP….hint jangan hint yani ahahahaha

arini dah 4 MAC aku baru nak update cite yang 28 FEBRUARI…yani bizi ye sekarang tuan-tuan dan puan-puan..sila percaya sambil buat muka berkerut… bizi mengalahkah hartis gitu kekdahnye=p

setiap tahun pada 28 FEBRUARI umur aku bertambah…dada aku pulak dup dap dup dap berdebar memikirkan hadiah ape la yang bakal aku dapat kali ni…suprise ape yang bakal aku terima…ahahaha keji giler!itu je yang aku ingat

macam la orang ingat sangat birthday ko tu yani =p

tapi betol ape…masa study dulu adalah zaman yang banyak suprise suprise gitu dari kawan..even hanya dapat sebijik kek..hadiah yang biasa-biasa je..

tapi moment, kesungguhan dan tanda ingatan dari kawan-kawan tu la yang buat aku sangat hargai…yela zaman student mana ade duet nak beli macam-macam..
tapi sanggop gak dorang spent untuk kita…tidakkah terasa DIRIMU SANGAT BERHARGA

satu lagi bila ape yang special nya tarikh ni…ko cari la bulan mane yang akhir bulannya adelah bertarikh 28…cuba cari..ade tak?jumpe tak?ahaha bulan FEBRUARI je okay…

tapi setiap kali aku cakap lahir 28/2 semua akan cakap nasib tak lahir 29/2 la…kalau tak mesti sambut 4 tahun sekali…pastu ade lagi yang tanya apesal tak lahir 29/2??mesti punya la orang kaitkan dengan tarikh ni

tapi bagi aku kan best ape lahir tahun ganjil…lagi special..tapi itu lah dah takdir aku lahir pada tahun tak ganjil…setahun sebelum aku dah tahun ganjil…iaitu tahun abang aku dilahirkan..*owh untuk pengetahuan korang abang aku adalah dilahirkan pada 8 FEBRUARI…

eh mak aku dah lahirkan aku syukur sesangat dah…kang kalau mak tak lahirkan aku..sape nak tulis blog sok sek sok sek ni…sape lagi kawan korang yang bernama WAN MULIANI..mane korang nak cari budak berlesung pipit di bawah mata ni…memang takde de..*banyak bunyi la korang semua ni ahahahaha

28/2 pada tahun ni jatuh pada hari Ahad..so adalah hari aku bekerja…tapi hari tu aku ambik half day untuk majlis di rumah pada petangnya..

majlis katenye..padahal aku balik sebab nak kemas rumah yang dah macam tongkang pecah kekdahnya…kaum ADAM kat rumah aku kan SANGAT la bole harap

aku balik keje penat-penat sebab sebelum tu duk terkejar-kejar beli barang yang mak aku pesan…ade yang tak cukup lagi..

dorang sume bole terbongkang tido…semua ade kat rumah..hari tu abang aku cuti…abah aku pon cuti..adik laki aku 2 orang tu dah balik sekolah atau memang tak pegi sekolah hari tu…aku pon da lupe

adeh ade rasa nak pijak-pijak je sampai keluar taik hijau sorang-sorang…tak kasi chance langsung kat birthday girl..apedaaa nak jugak suh aku buat semua tu..owh ye kain yang dah siap basuh sebakul jugak siap kering sendiri dalam bakul…bao hapak tak yah cakap…itu pon dah satu keje nak kene basuh balik

aku duk setelkan keje kemas rumah…sapu lantai yang da berpasir macam pesisir pantai gitu…ade dekat 1kilo aku rasa pasir yang ade…lap debu-debu yang malu nak terbang secara sendirinya tu…sampai luka tangan aku tao…bukan tak biasa buat tapi nak cepat..kejar masa la wei (alasan tetap terbaek owh!)

mak aku pulak duk bertungkus lumus masak kat dapor…masa macam cepat je berlalu…sian kat mak aku..tak sempat aku nak tolong die…tolong kejap je..pastu lari-lari pegi kemas depan

dan menu pada hari tu adelah nasi minyak dan puding laici

mabeles sangat bila dapat makan nasi minyak ni..bukan senang mak aku nak buat..tunggu raya je baru dapat..tu pon kalau mak aku rajen..kalau die tak berapa nak rajen…tak merasa la tahun tu makan nasi minyak

antara speciality mak aku adalah nasi minyak die..bukan sebab air tangan mak aku puji..tapi sapa-sapa yang dah rasa dorang tao la…

tapi kan nasi minyak ni adalah request dari Mak Ngah aku..die nak sangat makan nasi minyak mak aku buat..alang-alang tu mak teros buat masa birthday aku…terasa jugak la dah tua bangka ni sambut birthday party lagi…huk huk

ala yang datang pon family dekat je…Mak Ngah, Nenek ngan Pak Long..owh tak lupa ‘special guest’ pon ade jugak..siapa kah dia??biarlah rahsia=p

kira makan-makan sesama family la..family tak besar mana pon..itu je la yang ada waktu susah senang kami sekeluarga..itu pon Mak Long aku da meninggal..tapi syukur Pak Long masih rapat…lagipon die sepupu mak aku jugak

kalau sebut birthday party tak sah la kalau tak de kek kan?

kek tiramisu

inilah rupe kek yang aku dah tempah sehari sebelum..diulangi aku sendiri yang tempah..abes nak harap kat sape lagi..ater kaum ADAM kat rumah aku sangat la bole harap kan..tapi mak la yang bayor…

kalau perasan ada nama tambahan kat situ..MULIANI & CHE SENANI

sape pulak tu kan?haa…tu la nenek aku..ni saje suprise kan die sekali..sebenarnya birthday die adelah pada 25/2..tapi yang sadisnya baru tahun ni aku perasan..dan yang lebih pilunya lagi..baru tahun ni jugak mak aku tao…see???sangatlah ‘mengambil berat’ pasal nenek/omak sendiri kan?=p

berdosa owh!

masa kecik-kecik nenek selalu bagi duet kat aku masa birthday…tapi aku tak penah tao pon yang birthday ktorang selang 3 hari je..tapi silap die gak yang tak cakap selama ni..mane den tao….muahaha keji!

owh ye..nama aku tu pon nenek aku yang bagi…banyak rupanya kaitan antara aku dengan die…patotla aku ‘sayang’ sangat sama dia…sayang giler!dengor ni adik-adik aku terutamanya Mie dan Ada (muahahha gelak secara keji dan jijik)

dan bertambah tak sah kalau tak de hadiah kan..ok sekarang meh teropong sket ape hadiah yang aku dapat secara terkejut-terkejut mahu pon sengaja buat terkejut =p

ni die hadiah dari mak aku

sikit punya baik die duk balut…ini adalah hadiah separa terkejut ye…sebab ape aku cakap macam tu..sebab aku yang pilih hadiah ni…dah sah-sah aku tao ape kat dalamnya…tapi aku hargai usaha mak aku sebab gigih pegi balut jugak

yela die nak bagi mood birthday gitu buat aku muahahaha!eh nak tao ke ape kat dalam ni??nak tao??meh tengok sini

sepasang wedges

wedges jugak menjadi pilihan hati ku..mula-mula dah berkenan dengan heels runcing 5 inci..sekali tak de saiz maa…apekan daya..dah jodoh aku dengan wedges..atau mungkin dah takdie ALLAH taknak tragedi ini berulang kembali..=)

masa pagi tu kat ofis lak.. adalah sorang amoi cina ni datang ofis..

“aloooo *die tak bagi salam sebab die cina daaa bole jumpe sama itu Wan Muliani ka??”

Kak Da selaku front desk nampak je bunga teros panggil aku..so aku sendiri kene ambik dan sign heh…berdebar dowh…terketar-ketar tangan ni..even ni dah kali ketiga aku dapat…malu la dengan office-mate…terase artis gitu..yuck!

sender adalah orang sama…senang cite..die kawan aku…penah jadi ‘special’ dalam hati aku buat masa dulu..tapi semua tu dah jadi sejarah..apa-apa pon thanx buat kamu

sejambak rose merah

kek blackberryblueberry almond cheese

dan jugak 3 kuntum bunga ros pakej sekali dengan kek kata amoi tu…aku layan kan aje…padahal dalam hati ape kes die tak buat sekaligus je

Mak Ngah aku bagi rantai kaler hijau dan Kema (kazen aku) bagi perfume kete bentuk dolphin..comel sangat!tapi lupa nak ambik gambo..ehehe

dan ini..hadiah dari aku..untuk aku..muahaha


kasut sukan…

motip??

aku dah gemok…owh aku gigih sekarang nak kuruskan badan..aritu duk kutuk-kutuk mak aku kan..sekali aku sendiri yang terasa..citer tu nanti next entry aku cite

dan coklat ferrero collection ni adalah dari ‘special guest’ itu..

dan hadiah yang paling special dan berharga tahun ini adalah..tungguuuu..itu pon nanti aku citer..ehehe berapa banyak nanti da…tu pon tak janji bila aku dapar update..manyak bizi maa sekarang dekat opis=p

cukup lah ni…dah saket belakang aku duk tulis entry ni..sket punye panjang ko!pheww~

nota kaki:sape nak tolong urut belakang ni..hm jap lagi kene suh Safiq pijak belakang ni lenguh la pulok=p

About Author

Muliani

Ibu kepada 3 orang anak dan telah berjaya menyusukan sepenuhnya lebih dari 2 tahun. Salah seorang dari Kumpulan Sokongan Penyusuan di Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu.

Comments

  1. Maswani says:

    Hepi belated besday yani..moga panjang umur n murah rezki..

  2. You're one in a million
    You're once in a lifetime
    You made me discover one of the stars above us…

  3. 1st nk wish epy belated bday k.yani….

    hurmm..zaman study mmg besh celeb bday ni….tp x besh sbb bday N mst time final xm…bln may…derrr…

    wahh..manyakk tu surprise..present…besh2…

  4. FarHa says:

    salam yani..happy belated besday…
    hehe sory..baru ucap..aritu igt doh tp duk kalu2 ngan membe2 siapkan essment trus lupe..adoi la..besday jipah pon dok ucap2 ag huhu…

    emm memang memang dr dulu sambut ek hehe ha dok penoh pon…biasa2 je…ni dah masuk bulan 3…nantikan entry ha next week deh..ade kesah y g berlaku dlm buln 3..so skerg ha ngan bergelut ngan perasaan sendiri…

    p/s: nassib baik bz..kalo tak kompom nangis sokmo huwaa

  5. zue says:

    happy belated b'day kak yani.anyway tarikh b'day kak yani sme dgn tarikh zue bertunang hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge