Hari Merisik



masa ni aku duk bersiap kat bilik..aku pakai baju lama je..memang tak prepare pon pasal baju segala..pakai mane yang ade..baju ni baju 2 tahun lepas ye..

masa aku pakai baru perasan kain dah ketat giler…ketat tu maksudnya aku ni makin ‘slim’ la kan??ahaha=pAda mekapkan aku..ala mekap ala-ala je pon..asalnye aku malas je nak mekap..tapi dah Ada semangat..aku tadah je la muke..

seb baik ade lagi foundation aku yang aku rasa dah expired kot=p yela aku beli masa dinner company SKALI dulu..dan sekali tu jugak la aku gune…ehehe berjasa gak la foundation tu untuk aku..selama ni mandom je dalam kotak

family belah ‘ejen perisik’ sampai dalam kul10.30 gitu

masa sampai tu aku rase mcm tak pecaye..eh betol ke ni?eh majlis aku ke ni?tah perasaan masa tu berdebar plus excited…gedik kan?=p

tambah gedik lagi aku bole ngintai rombongan ‘ejen perisik’ tu..yela aku pon nak tengok gak…sekali ayah aku sound “galok tu..doh gi naik atas”

padan muke aku..so melangut la aku tunggu kat atas sorang-sorang…ape ingat aku baik sangat ke duduk je diam-diam dalam bilik..dah la bosan sorang-sorang..campur berdebar lagi..

sekali aku pegi ngintai kat tangga da…ahaha ini adelah rahsia
takde orang pon yang tao..sampai la aku tulis kat sini kan dah terpecah rahsia..

so aku tao sume yang dorang bincang…ahahaha yela mane aci ‘ejen perisik’ bole masuk majlis..aku tak bole..tak aci..tak aci..

ni rombongan nya..ujung sekali pakai baju batik tu ayah aku ye..sebelah tu ayah ‘ejen perisik’

hujung belah sini pacik ‘ejen perisik’..dialah yang menjadi jurucakap untuk majlis itu..nasib baik la ade die…diela yang bercakap..dielah yang baca doa..cukup lengkap pakej yang ditawarkan =p

selamat family aku..takyah ade jurucakap dah..just duk jawab-jawab je soalan dari dorang..

menurut si ‘ejen perisik’ pacik die ni adelah pengetua di Sekolah Menengah Sultan Sulaiman..aku pon owh patotla dah biase bercakap..senang la sket

ni rombongan perempuan..yang pakai tudung gold tu la mak si ‘ejen perisik’..tudung biru nenek aku..

agak kelakar cara dorang duduk..sepatutnya rombongan belah laki duduk setentang dengan rombongan belah perempuan..

sekali dorang duk pisah laki pempuan..so bercampur la belah laki dengan belah pempuan..pape la..janji bole bincang..maybe nak cepat mesra kot..ehehe

alas aku tu dah ditukar pada saat akhir..sebenarnye yang aku beli tu buat spare je..sebab aku awal-awal dah cakap nak pinjam bantal pada kazen aku..

see bantal rumah die pon bole jadi alas..sangat tak membazir kan??yang penting cantik dan semenggah la orang tengok eehehe

owh itu kipas pon penat je aku paksa adik aku basuh pagi tu..kasi kilat-kilat..sekali time majlis tak di onn pon..bertuah punye adik!

patot la aku panas je aku time sarung cincin tu..kipas siling dah tak rase ape dah..yela ramai kot orang mase tu..plus debar-debar dalam dada lagi=p

abes dorang bincang adik aku si Ada tu pon panggil suh aku turun..aku mcm tak pecaye lagi mase tu..bole aku ingat die buat main-main..sekali betol la..ya Allah gigil tak yah cakap la mase tu..rase nak tercabut je lutut dari kaki..masa turun melangkah dari tangga tu..aku duk selawat je manjang

sampai kat bawah tah mane datang semangat..aku teros yakin giler..sampaikan sepatutnya adik aku jalan depan aku..sekali aku yang pegi dulu..ahaha gairah plus tak senonoh kan aku time tu..ahahhaa

so duduk la bertimpuh aku atas bantal tu..omaknye si ‘ejen perisik’ pon datang la menyarungkan cincin

sumpah rase nak tergelak lagi bile tengok gambar ni..tengok la muke aku tu..macam takde sifat-sifat keayuan betol..

lagi satu mase ni orang suh adik aku ambik gambar aku tengah di sarungkan cincin..adik aku bole pegi ambik gambo orang lain…adeh ape ke sengalnye adik aku sorang tu..ni je satu-satunya gambar yang ado..takdenye gambo close up cincin ke hape..huhu sadis betol

ok la dari langsung takde kan..aku takdenye nak upah-upah photog..majlis kecik je pon..asalnye nak gak mintak kawan aku tolong ambik gambo dengan camera gabaknye..sekali ‘ejen perisik’ cakap macam tak best je..sebab ni majlis antara family je pon..so aku pasrah je la

sudahnye camera fon SATIO aku gak yang berjasa…thanx lagi buat ‘ejen perisik’ yang hadiahkan fon itu..

tapi gambar banyak blur..sebab aku lupe yang aku pegi set function ‘macro’ kat camera tu..macro untuk ambik gambar dekat cun la..tapi takpe la benda da lepas kan…usah dikenang..kelak merana diri=p


lepas dapat cincin tak reti-reti nak salam ke..ehehe
pastu pelok sium bakal mak mertua..ehehe mesra gitu..=p
masa ni aku dah tergelak sebab lama sangat duk bersalam..hoho orang kat situ suh salam lama-lama katenye tak abes lagi ambik gambo..tapi aku tengok takde orang pon yang ambik gambo..erk??

so tergelak di situ…sangat la tak sopan

kat sini aku puji cara omak ‘ejen perisik’ sarungkan cincin untuk aku…die duduk kat sisi aku..bukan depan-depan..pastu cara pegang cincin pon betol..means pegang sisi..so tak tutup rupe cincin tu..macam dah belajar awal-awal je..ehehe

tapi yang slacknye takde pon orang yang ambik gambo dari dekat…sengal lagi…heh=p
bergambo kenangan dengan ayah, omak da nenek ‘ejen perisik’..aku kelihatan hitam di situ..yelah omak ngan nenek eh putih sangat

tapi sebenarnye aku jadi hitam sebab mekap..ahhaa sampai skrg di ‘ejen perisik’ duk ungkit lagi pasal mekap aku yang uduh itu..ate gune je barang-barang yang ade..

itu jela hasilnye kan..ehehe tu pon seb baik ade…even mascara tinggal 2-3 titik janji ade…bulu tak sempat lentik pon…huhu

sampai saat ni jugak ‘ejen perisik’ cakap..”i dah cakap..tak yah mekap..u degil..tengok ape yang jadi”

ahaha ye aku sedar aku dah cantik secara semulajadi..muahaha ambik hati sendiri ye kawankawan..sila jangan muntah sekarang=p

lepas tu acara bersalam..bergambar..dan makan..nanti la aku letak gambo lagi..nak tengok gambo secara banyak kat fesbuk ade=)

sipakah ‘si ejen perisik’ itu???owh sungguh misteri=p

17 total views, 1 views today

12 Comments

  1. waaa risik sarung cincin ke yani?? sethu ha kalo sarung tu (lagi2 kalo mak si dia) dikira bertunang…adeh..

    per2 pon tahniah ye..giliran ha tunang anto kain telekong je kot…tak de cincin…tunang baru sarung cincin..lagi simple kan hehe

  2. alamak salh tulis td…
    haha emm nanti ha risik tak bg cincin…kalo bg pon tak sarung…tunang baru bakal mak mertua sarungkan..tu yg ha phm dr sudut konsep adat org melayu laa..hahha

    logik laa die tak nak tunang..kan mak die dah sarung kire risik+tunang sekali…hehe…

    tunang ha panggil famly2 je…nanti kawen r jemput sbb malu lee..wat simple gile babengg haha..

  3. hikhik..alamak…da dirisik yeayyy..!!! congratssss.. yani..!! aku rse kn la yani zaman skng ni time merisik tu mak ejen perisik tu mmg nk sarung la..sbb aku pon jadi mende yg same gak..time merisik tu mak nyer yg nk sarung..padahal majlis tunang nye lamabt lagi..huhuhu ape² pon tahniah la yer..biler majlis tunang nyer?

  4. N:aka tao N lebih memahami..sbb N dah lalui sume tu kan..ehhee

    nadia:ye betol..ramai je org buat mcm tu..nanti nikah dapat gelak or rantai..untung jd femfuan ni=p

    ha:huhu tah la skrg ni adat dah xpakai sgt..ikot arus kemodenan..y penting kite masyuk..hehehe

    nina:owh kamu pon sudah dirisik eh..mane cerita kat blog nye??aiiyaaa

    maybe tak tunang kot..nak save bajet..hohoh

  5. lame dop mr melwat blog mu…tau2 je tunang/sirisik doh..kemah2….Alhamdulillah…tcapai gop hajat aku…hehehehe…pahnie derah2 wak majlis….kang aku gi blajo dokdang plok aku nk gi mkn free…hehehe. tahniah yani n ejen perisik yg makin ceria skrg nie (patut aa hepi smcm je even keje melambak) btw, lawo cincin tu. kelah taste brader perisik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge