Gigih Aku Exercise…

untuk kuruskan peha..untuk turunkan berat badan..hakikatnya???

berat aku menten malah makin naek kot…56KG!!
peha aku dulu kalau pakai jeans size 28 ngam ngam..sekarang makin ketat lak..ape kes ni???

kronologi nya meh aku citer sket

kalau sape-sape yang ade fb aku..mest duk tengok status aku duk pung pang pung pang cakap aku gigih duk naek bukit besar..bole katakan tiap-tiap hari aku naek

mane-mane orang trg mesti tao tinggi mane bukit besar ni..punye la aku semangat 1st time naek teros sampai ke puncak tu!walllah…kawan-kawan bukan maen cakap tinggi la..bahaya la kalau 1st time naek..tapi semangat punye pasal..sampai gak…see very the gigih kan=p

even masa mula-mula tu pening tak yah cakap masa naek…sket lagi nak tergolek ke tepi gaung (poyo je lebih ni) tapi betol la..pening sangat..risau aku masa turun tu..takot tergolek je..kang kurus ke mana..aku ke mana

hari kedua aku naek ngan mak…mak aku pon tengah ada semangat nk kurus kan..haruslah die lagi excited dari aku..bile aku cakap aku dah berjaya naek bukit besar..esoknya kebetulannya adalah hari cuti..teros die ajak aku pegi..bayangkan lah kul 6.55 pagi kita orang da terpacak kat kaki bukit besar..

korang bajet sendiri la kul bape kita orang bangon kan..pegi keje pon aku bangon kul 7 =p
pendakian bermula di subuh hari…baru kat kaki bukit mak aku da semput!
aku bagi semangat sket la..suh mak stop kejap..ambik-ambik gambar die..owh mulia nya aku=p

kat belakang tu jalan menuju ke rumah aku..jalan nak naek Jambatan Sultan Mahmud

bangunan yang besar tu adalah mydin mall..tempat bagi rakyat trg ‘membeli-belah’ ehehe bak kata sebi..”dapat gaji je..aku dok pikir panjang..teroh gi serang myding mall”

ahaha kire mu la antara orang yang menyesakkan mydin mall setiap kali hari gaji=p *ops gurau je..saje nok kene ke mu

ni bukan ju-on ok..jangan buat aku sentap eh!aku asyik duk ambik gambo mak aku je..gambo aku tak de orang nak ambik..so dalam duk semput-semput naek bukit tu aku snap gambar sendiri..ini lah hasilnya…

huhu bole la dari tak de..aku malas nak stop semata-mata nak ambik gambo…nak bagi semangat kat mak aku satu hal jugak…owh sucinya perangai ini budak=p

sekali mak aku dah tak larat..kira separuh bukit je la..dekat tulisan “ALLAH PELIHARAKAN TERENGGANU”..


dan dekat situ la curam yang paling mencabar..lenguh tak yah cakap..rasa nak naek secara merangkak tu ha.kang orang cakap ju-on terlepas lak

aku tak bole paksa mak naek sekali..kene faham dia da ‘senja’ lutut pon dah tak bape kuat..aku yang muda ni lak kene bersyukur la Allah masih bagi kesempatan untuk naek sampai atas…kaki masih kuat..serius cakap peha aku langsung tak saket even baru 1st time naek..sujud syukur lak=p

aku meneruskan pendakian secara solo..ahaha sorang-sorang je naek..so cepat sket..takde nak tunggu omak den tu ha..tapi nafas tak yah cakap die punye tercunggap..

rase macam tak cukup nafas pon ye..macam orang lemas air tu ha..ehehe tapi mcm biase aku tetap GIGIH naek..nak jugak sampai ke puncak..baru puas hati beb!semangat harus kental la..

::masa ni dah nak dekat sampai puncak::

sampai je puncak aku teros turun..takde mood lor nak lepak sorang-sorang..just duk strecthing je sket-sket..lenguh weh…rasa nak cabut je kaki kejap…campak kat gaung..pastu ambik balik..ahaha stop it yani!itu da lebih

turun-turun je tengok mak aku still kat tempat sama..ahaha means die ‘setia’ owh tunggu aku…memang baek budi la mak aku ni..ingatkan die pi la turun..punya la die ‘rehat’ tah hengat tu..aahahha nak sambung gelak lagi..so aku pon ambik la gambo die lagi…see berapa kali ‘suci’ anak omak punye perangai=p


nasib baek gambar aku tak masuk penuh..sebabnya nak tengok kalau penuh cane rupe??

ha ko macam bulan mengambang penuh!

tembam ok!dengan pucat lagi..tak aci la..aku suspek mak aku pakai lipstik la sebelum naek bukit ni…die pakai tudung pon proper nak banding ngan aku pakai tudung yang takde awning tu..so nampak die sebaya aku je…cet!

alasan orang kalau dah rupe tu buruk…ahaha tibe-tibe terkeji di situ

turun je dari bukit kita orang sambung jalan kaki kat taman sebelah bank negara..memang kat situ padat sendat dan terbaek untuk jogging..tapi aku tak minat la jogging..aku jalan laju-laju je…sebab tu aku suke naek bukit..takyah jogging..just jalan je..tapi penat die tak hengat la

abes je aktiviti bakar lemak…kita orang pegi breakfast makan nasi lemak..nasi minyak dan kueh mueh!tu die menu untuk orang yang nak diet ye..naek bukit bakar 1 gram..pastu tambah lemak 10KG!

tats why badan aku makin ‘slim’!

ahahah ater..lapo weh pas naek bukit..sikit punye pedih perot aku..cane ni??ade cara laen tak selain minum air kosong banyak-banyak??

nota kaki:sebi aku gigih gok update blog malam ni..untuk ‘stok’ pembacaan mu esok!ahahha

2 total views, 1 views today

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge