First Time Memasak

Sejak Hadif di lahirkan okey?!(tajuk macam orang baru kawen je)

Hadif dah 6 bulan 7 hari..dah macam hari ini dalam sejarah kekdahnye..ahaha

Pernah la sebelum ni suami menyuarakan pendapat untuk aku masak sendiri bagi menjimatkan belanja makan..sekarang secara average kami abes rm50 sehari(10-breakfast 20-lunch 20-dinner)

Tu belom masuk time bini-mengada-buat-lembik-badan nak makan kat resepi rahsia la..nak tuti fruti la heh!

Ok..maka di hari yang mulia ini..aku pon berhajat la nak masak kan..masak ape je pon..nasi goreng je kot utk permulaan..semangat okey beli bawang 3 ulas!

Read again 3 ulas..2 ulas bawang besar dan 1 labu bawang putih yang totalnya 6 posen hihi tak lupe ayam separuh 5 hengget..malu nak beli suku je..

Balik je rumah..gigih la masak makanan Hadif..ini adalah umpan nak bagi die tido lama..konon je la..nan hadoo nye pon..

Baru nak menumis bawang die dah melalak macam kena dera..meleleh air mata dan air hidung okey!so the drama la youuuuu

Tu pon dah skip masak nasi dan siang ayam..suami dah tolong buat..so goreng dengan laju..tak sempat nak rase pegi ambik Hadif..die memang nak menempek dengan aku sajor bile balik rumah kami..dengan abah tak layan sangat..tah kenapa la perangai die tu comel sangat!

Duk rumah mak aku okey je dengan sape-sape..dengan orang lain pon die nak aje..tapi once balik rumah kami..terus manje dene ayyyoooo patah pinggang omak eh

Berbalik pada citer nasi goreng tu..aku main tinggal je dalam kuali tu..terus ambik Hadif..tidur kan dia pon ambik mase setengah jam(menyusu-main cak cak-menyusu-tepuk muka aku-menyusu-dan berulang2 sampai die tido)tu sbb dah ngantok sangat..kalau die xngantok layan la sampai lebam!ahaha

Keluar je bilik tengok makanan dah terhidang atas meja..siap ade telor
goreng lagi..holoh holoh sweetnye..hihi tp tak bape sweet bila dalam sinki penuh kuali-sudip-periuk belanga segala

Tengah makan..aku tanye suami..macam mane plan kita nak masak kat rumah je…

Terus die jawab “susah!” ahahaha tapi yang lagi best “lepas ni awak jela ajar saye masak” pergh ungkapan keramat tu (thats the reason why i wrote this entry also ahahaha)

Tengok la macam mane lepas ni ye..hm esok terasa nak makan macaroni n cheese la..yang cheesy then tambah lada hitam..pergh!

harus google resepi-tersedap campak pada suami!ahahaha gelak syaiton ni rojim

Owh ye nasi goreng tadi rasa die sangat failed!kurang garam dan telor xde kicap..kicap dalam peti dah expired kot..tapi malu nak buang..lol

About Author

Muliani

Ibu kepada 3 orang anak dan telah berjaya menyusukan sepenuhnya lebih dari 2 tahun. Salah seorang dari Kumpulan Sokongan Penyusuan di Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu.

Comments

  1. fiza arshad says:

    Hehehehe tersengeh dlm hati kfiza bace entry yani ni..sebab wgen da alami br tau kn? Kfiza klo hubby ade blh masak dgn tenang tp klo berdua jer mau jgk tensen.kdg2 stress sgt haha..yg tak thn faris xmo duduk diam..nk berdukung jer.alamaknye msk smbil dukung la..nnt da 2 org ank tak tau la hihi 🙂

  2. fiza arshad says:

    Hehehehe tersengeh dlm hati kfiza bace entry yani ni..sebab wgen da alami br tau kn? Kfiza klo hubby ade blh masak dgn tenang tp klo berdua jer mau jgk tensen.kdg2 stress sgt haha..yg tak thn faris xmo duduk diam..nk berdukung jer.alamaknye msk smbil dukung la..nnt da 2 org ank tak tau la hihi 🙂

  3. FarHa says:

    wahah kelakor yani..

    ha sokmo glepor time duk selangorr…kalo kebetulan aishah wat perangai mlm baru mkn, ikat perut laaa~ tp makin lama best sebb rutin berjalan mcm biasa~~try la amik cuti sebulan tanpa gaji jadi full housewife haha.best oo..mula2 kelam kelibut pastu steady jeee

    tp kekgi ha dok rase dh gini…jauh ngan suami n anok, jd bujang kembali sob~

  4. Sabihah says:

    Teruskan usaha anda yani…alaa..bleh je..kalo xdan masak petang,masak tghari…biasa awk balik rumah kan?brg dpur beli weekends..buat mcm sy dulu2…skarang jarang2 dh masak…hukhukhuk

  5. hehe….huru hara jap ye….
    Akak dulu pun macam yani gak mase first baby…ye la tak biase lg…
    Mmg makan luar memanjg…mmg susah nak memasak…tp lama2 akak start masak yg simple2 je, like masak nasi, goreng telur ke, sayur ke buat sendiri…lauk yg heavy like tomyam ke, ayam ke, ikan ke beli yg dah siap masak…so jimatla skit kat situ…hehehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge