First Time Dating With My Baby

aku di sahkan hamil di entry ni adalah pada 17.3.2011..masa tu doktor cakap tak perlu scan lagi sebab tak nampak ape pon..dah la doktor lansung tak buat urine test..

kire doktor yakin sangat la dengan keputusan urine yang aku buat sendiri tu…masa tu sebenarnya aku sendiri pon tak yakin yang aku ni dah mengandung..muahaha bole gitu?

masa awal-awal tu kan aku tak alahan lagi..so macam ye ke ni?macam tak rasa ngandung pon…tapi lepas 9 minggu..dah alahan sampai lembik…hambek ko!dah PERCAYA la kan…ahahha lepas tu adalah 2-3 kali aku pegi klinik untuk ambik mc dan pil tambahan..tapi tetap jugak tak scan sebab doktor cakap awal laginak scan

budak ofis lak dah kecoh-kecoh tanye bila nak scan..aku pon naik konfius nak scan bila..lagipon time tu aku memang betol-betol tak larat..balik keje je teros flat..bila masa nak pegi kliniknya kan

but…finally 6.6.2011 time tu dalam 16 minggu kot(4 bulan) aku telah men’scan’ baby kat dalam ni…masa tu menunggu agak la lama la..ramai kot yang pegi klinik tu (Klinik Muslimah)

bila sampai waktunya..taraaaa…

tu dia baby aku..bagi yang pernah pregnant faham la kot ape yang ada kat screen ni..hihi

masa scan tu adalah sangat tergamam..maklumlah nama pon first time kan..dah nampak jantung baby berdegup..nampak baby isap jari(sucking)..nampak baby gerakkan kakinya(kicking)

owh besarnya kuasa Allah kan?syukur sangat aku antara insan yang bertuah untuk mengandungkan amanah dari Allah ni..dikelilingi orang yang sayangkan aku…terfikir betapa bertuahnya aku..aku tak berada dalam kelompok yang membuang anak dengan sesukahatimak bapak dorang je tu

owh ya kalau aku tergamam..macam mane lak ngan suami aku?hoh~~ dia lagi la langsung tak nak lepaskan 1 saat pon ngadap screen tu..sampai lupe nak ambik gambar..video jauh sekali..ces di situ..aku nak sound tapi segan la kan…last-last doktor tu tanya tak nak ambik gambar ke?baru la dia hegeh-hegeh snap..tu pon 1 gambar ni je..

then doktor print out sekeping..tapi too bad tak clear sangat macam apa yang aku tengok kat screen tu..angle tak kene kot…hihi

gambar tu dah selamat aku letak dalam album pon..ada kawan-kawan cakap tampal dekat buku merah..hm tak kot..sebab sayang..hihi (aku dah buat buku merah..nanti RAJIN aku citer)

lepas je scan ktorang suami isteri macam dah angau giler..sket-sket duk cakap pasal baby..sket-sket tengok gambar tadi..rasa macam nak scan tiap-tiap hari pon ye..yang bestnye arini 22.6.2011 aku ada apppoinment dengan klinik gov untuk scan lagi…

suami bole cakap nak ikot..mane bole kan..ni gov..doktor tak bagi..aku pon segan nak angkut suami dalam klinik..ada je orang yang angkut suami mintak teman..tapi entahla aku macam segan..sebab aku rasa orang lain tak selesa dengan kehadiran ‘lelaki’ dalam klinik ibu dan anak ni seperti aku tak selesa bila ada ‘lelaki’ dalam ni..tak tao la dorang rasa macam mane kan..hihi

ok dah abes part hepy ‘dating’ dengan baby..doktor pon cakap even berat aku turun..tapi baby adalah membesar ikot ‘jadual’ nya..malah agak besar sket disitu..hihi time scan adalah 16 minggu..tapi besar baby adalah 17 minggu..ok la sebab tak jauh sangat beza..uri pon terletak pada tempatnya…tapi ada part yang kureng hepy sket..aku disahkan ‘kencing kotor’ ayyyo!!

doktor cakap kalau alahan berpanjangan pon salah satu faktor kencing kotor..so doktor nak cek urine…sekali 3+ lak resultnya..dapat la aku antibiotik untuk seminggu..owh sangat pahit itu ubat..demi baby telan la jugak kan..sepatutnya lepas seminggu aku kene pegi cek urine kat klinik tu balik..tapi tak pegi-pegi lagi ni..hihihi dasar degil (sebenarnya kekeringan duet)

yela ujung-ujung bulan ni..aritu dah abes RM130 okay…seb baik duet cukup..kalau tak agak memalukan disitu…suami aku la ni mintak panadol untuk perempuan pregnant la..mintak ubat selera makan la..sudahnya aku tak makan sangat pon..ahaha banyak kot ubat aku nak kene ambik setiap hari..tu nanti la aku citer..

bila dah nak masuk bertiga ni..lagi banyak la belanja diperlukan..nanti dah bertiga lagiiiiiiiii banyak kan..so kami harus bersiap sedia!cayoook cayookk gali lagi gali lagi sama itu uwang emas…hihi (bajet nak cari harta karun ke ape ni)

aku kan dah makin kurus..mak aku pon cakap gitu..meh compare sket yeke aku ni kurus..sebab aku tak rasa pon gitu..rasa macam kembong je lagi pipi ni..peha ngan punggung macam makin melebar je..tang mana tah isi aku yang berkurang tu sampai 3-4 kg gak la ilang…huhu

ni gambar sebelum aku disahkan mengandung

close up sket..tu dia pipi selambak! tapi kan..perlu ke gambar time makan kan?hihi

ni lak latest gambar aku..sory la agak jauh sket..aku suke gambar ni sebab perot agak nampak di situ..hihi

macam tak adil je kan..gambar ambik dari jauh..memang la nampak kecik kan..ahahaha #AKK(Ade Aku Kesah) dah itu je yang ade=p

nota kaki 1:bila dah scan tu terjawab segala yang bermain diminda aku..aku ingatkan baby aku kembar..aku selalu bermimpi dapat baby kembar..huh nasib baik sorang je..hihi

nota kaki 2:kenapa eh setiap kali update mesti entry aku panjang..aku cuba buat entry yang pendek dan padat..tetap jugak panjang berjela..adakah sebab aku ni kuat menceceh..hihi

About Author

Muliani

Ibu kepada 3 orang anak dan telah berjaya menyusukan sepenuhnya lebih dari 2 tahun. Salah seorang dari Kumpulan Sokongan Penyusuan di Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu.

Comments

  1. itafukada says:

    berkongsi perasaan yang sama dengan kamu.hehe..syok kan perasaan mengandung ni. kiter pun rs segan nak bawak asben.mmg selalu pegi sorang je pun.ape pun, enjoy dis moment so much..=)

  2. pRincESs_N says:

    da nmpak perot da…mayb susut sbb byk air yg keluar ble kite muntah2 tu…ehh yeke? hahaa…tp en suami cm membolat jekk…hahahaha…

    kak..np doc x bg scan awl2…klo kte request pon die x bg ke? bahaya actually…at least ms awl2 tu ade scan skali…tjadi kt mbr N..baru 4mggu preggy..ble scan dpt tau lua rahim..awl2 kne gugurkan cz bahaya..nk gugurkan tu pon amik masa 3bln cz kne mkn ubat kasi 'baby' tu kecut & jth sndri…

    papepon…mummy yanie menten hot gtu…

  3. oneyani says:

    itafukada:best kan..hanya yang rasa je dpt tao perasaan tu kan..hihi moga baby kita selamat lahir ke dunia..

    yup sgt segan bila ade laki dlm itu klinik..hihi

    N:ahah en suami tu mmg xdapek nk nolong la..kdg2 kak ckp sape y pregnant ni?hihi

    itu la akak pon takot kandungan luar rahim gak..tahla doc tu..dah la kite bayar kan..lain la kalau gov..18 minggu baru hegeh2 nak scan

  4. Marsha~ says:

    seronoknyeeeeeeeeeee kan???? akak dulu gi scan sensorg je.. ms first time tengok tu rasa macam terharuuuu sangat…. mmg best kan rasa angau tu???? hehehe

  5. ada ayat tang "tak selesa bila ada 'lelaki' dalam ni" heeee…gender baby..?? heee..sonot kan rase 1st time scan tu…tgk perkembangan baby..hurrrmm next 3 month try la scan lagi…utk pastikan kedudukan plak…n mase tu lagi seronok kot..mayb rase nk menitis air mate :)… rase sgt teruja..hehe 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge