Facebook Diharamkan??

Sudah muncul fatwa yang berasal dari Ulama Jawa Timur bahawa Facebook diharamkan. Tentunya fatwa ini agak mengejutkan para Facebooker di tanah air.. Namun sebenarnya kita harus berfikir sendiri mengapa fatwa ini bolah muncul.

Ada beberapa hal yang menyebabkan mengapa Facebook diharamkan :

1. Facebook boleh membuat kita mengabaikan anak, kalau yang ini suka sangat lah buat kaum ibu.

2. Facebook membuat kita tidak ingin meninggalkan komputer kita.

3. Facebook membuat kita tidak peduli keadaan sekeliling kita.

4. Ketagihan Facebook boleh membuat tubuh kita kurus, karena lupa makan.

5. Ketagihan Facebook juga boleh membuat kita jadi gemuk, kerana tak best bukak facebook tanpa ngunyah.

6. Ketagihan Facebook tidak mengenal usia, sampai baby pun ikut jadi Facebooker.

adeh..sabor je la

About Author

Muliani

Ibu kepada 3 orang anak dan telah berjaya menyusukan sepenuhnya lebih dari 2 tahun. Salah seorang dari Kumpulan Sokongan Penyusuan di Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu.

Comments

  1. bab jadi kruus tu x bena…N ni x kurus2 pon ari2 facebooking..

  2. oneyani says:

    ahahah tu la..kite ambik yang jadi gemok tu kot=p

  3. ciare (^_^)v says:

    err point nombor 4 tuu…ermm yeke? nak jd facebooker tegar la supaya jd kurus =p sbb jd blogger tegar makin gemok. HAHA =D

  4. Shida Radzak says:

    yelah mmg leh buat kita leka..tapi akk bukan leh jadi kkurus sbb fb tapi makin gemuk hehe

  5. YanDarwisy says:

    Jarang ber FB, cause suka menulis di blog. tapi FB mendekatkan yg jauh. Tapi biselah manusia kadang2 salah guna.

  6. YanDarwisy says:

    Jarang ber FB, cause suka menulis di blog. tapi FB mendekatkan yg jauh. Tapi biselah manusia kadang2 salah guna.

  7. berfb mmg la buat kita jd leka.. sbb kita dh epi ngadap kengkawan d serata tempat secara on9..setau aku xda la kene mengena dgn jd gemok or jd kurus… tah ape2 tah.. aku pong tiap ari berfecebooking… xda ape2 ifek pong… leka kejap jer.. kalu kita leh kawal diri utk ngadap pc or leptop or palm or hp yg dpt fb xda kemana nyer… ada2 jer org blah jawa timur 2…aku x setuju… fb nie penghubung kita kpd kwn2 or sapa2 yg berkaitan dgn kita samada kwn, kuaga, sedara or pen pal.. huhuhu… apa2 pun aku tetap akan berfb… xda sapa leh halang aku..hahahahaa

  8. berfb mmg la buat kita jd leka.. sbb kita dh epi ngadap kengkawan d serata tempat secara on9..setau aku xda la kene mengena dgn jd gemok or jd kurus… tah ape2 tah.. aku pong tiap ari berfecebooking… xda ape2 ifek pong… leka kejap jer.. kalu kita leh kawal diri utk ngadap pc or leptop or palm or hp yg dpt fb xda kemana nyer… ada2 jer org blah jawa timur 2…aku x setuju… fb nie penghubung kita kpd kwn2 or sapa2 yg berkaitan dgn kita samada kwn, kuaga, sedara or pen pal.. huhuhu… apa2 pun aku tetap akan berfb… xda sapa leh halang aku..hahahahaa

  9. FarHa says:

    yani…
    hehe hehe ha de baca benornye fb nih sebenarnye harus je…

    yg penting kite jgn salah gune…thats all….

    ustz ha de suh bincangkan hal nih dlm forum…so hukumnye HARUS…

    hehe tu maklumat terkini yg ha dpt laaa…jgn takut2 nak gune…yg penting kite gune fb nih bukan tuk jatuhkan islam..tu je…

  10. Aujinz says:

    takpe takpe..

    saya leh lagi menahan godaan fesbuk…

    itupun sebab berukben tak berapa nak laju….ngee ~~

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge