Cinch Shake atau Esp lebih sesuai untuk Diet?

Sepanjang Berdiet…

Sepanjang berdiet antara Protein yang DK ambil adalah Cinch Shakes dan ESP. Sepanjang pengambilan DK bahagikan sebulan untuk Cinch Shakes sahaja dan sebulan ESP sahaja. Untuk Inch Loss yang ketara atau susut ukur lilit DK memang syorkan ambil Cinch Shakes sahaja kerana memang cepat terasa hilang inchloss jika amalkan. Dari Saiz 40 ke saiz 36 hanya ambil masa sekitar sebulan lebih sahaja. Tambahan lagi, Cinch Shakes ni ada perasa semulajadi iaitu Caffe Latte, Chocolate & Vanila. Lagi satu yang DK perasan, dalam tempoh 2 minggu pertama selepas berat badan mula turun. Kemudian, inch loss akan mula menurun juga selepas itu tapi berat badan akan mula turun lebih perlahan berbanding sebelum ini.

Lebih Syorkan Cinch Shakes

Cinch Shakes ni istimewa kerana dirumuskan khas dengan extra Leucine iaitu sejenis asid amino yang membantu memelihara otot dan membantu membuang lemak-lemak di otot. Maka badan akan nampak lebih berotot berbanding mengelebir dengan lemak.

Gambar 1: Yani bersama Ketam Super Gergasi di San Francisco.

Oh! Cinch Shake ku!

Ye, supplement protein shake yang DK ambik memang menjadi kali ni. Bila exercise lebih terasa built-up ototnya. Dengan bahan daripada Protein Soya yang memang terkenal dengan membantu mengurangkan kolestrol berbanding “whey protein“, maklumlah sumber semulajadi tumbuhan bukan dari haiwan. Add on pulak dengan ESP yang ada Complete Asid Amino yang memang tubuh badan tak dapat nak supply kecuali hanya melalui makanan. So tak perlu susah payah mencari makanan berasid amino bagai dan minum je complete protein ni.

Gambar 2: Cinch Shake Mix Idaman Kalbu.
Gambar 3: Esp bergabung dengan Cinch Shake Mix memang meletop padat!

Bila Soya Je Mesti Kaitkan Dengan Hormon Estrogen

Katanya boleh jadi pondan makan soya? Fakta atau Auta? Auta! sebabnya dah terjawab melalui penerangan Yani pada post mengenai Soya Penyebab Kanser.

DK ambil sepotong jela dari post sebelum ni:

Soy foods contain several key nutrients and phytochemicals studied for
their cancer prevention properties. Many soy foods also contain dietary
fiber, which links to lower risk of colorectal cancer. Soy foods contain
isoflavones, which are phytoestrogens that in some ways mimic the
action of estrogen.

-http://www.aicr.org/foods-that-fight-cancer/soy.html#research

Maka dah terjawab bahawa ianya hanyalah tindakan yang “mimic” iaitu menyerupai dan bukan sama! Selepas semakan dibuat ianya berlaku pada tikus sahaja dan berbeza dengan manusia, boleh rujuk lagi http://www.aicr.org/foods-that-fight-cancer/soy.html#research

Studies show that rats and mice metabolize phytoestrogens such as
genistein differently than humans (and other non-human primates). For
soy and its components, the relevance of animal studies to humans
remains unclear. Rodent metabolism leads to much higher levels of the
active form of isoflavones compared to humans. Therefore, many
researchers now say that the effects on breast cancer growth seen in
rodent studies may be linked to their far higher blood levels of
isoflavones in active form, and would not be expected to occur in
humans.

Also, recent cell research shows that soy isoflavones such as
genistein are much more likely to bind to a particular type of estrogen
receptor in humans called ER-beta, rather than to ER-alpha. When
activated, ER-alpha receptors appear to promote cell growth.10 Emerging
evidence suggests ER-beta receptors act as a potential tumor suppressor
that inhibits cell growth. ER-beta receptors are found in the breast and
other tissues throughout the body. In some tissues, such as bone,
ER-beta receptors may stimulate healthful non-reproductive effects.

Manakala BV (Biologival Value) untuk soya ni telah dinaiktaraf dengan tambahan asid amino Methionine bagi meningkatkan fungsi kepada badan hampir atau setaraf macam Whey Protein.

 Gambar 4: Kacang Soya.

Bila Dikau Sentiasa Disisi

Kebiasaan berpagi-pagian dengan Cinch menyebabkan aktiviti pagi bergerak lancar tanpa menunggu kedai-kedai buka diawal pagi untuk Breakfast. Terasa kenyang yang lama sekitar 2 hingga 3 jam dan memudahkan untuk merancang jadual Breakfast ke kedai kegemaran. Kenyang yang lama berpunca dari sifat Protein Soya tu sendiri yang Very Low Glysemic Index.

Apa tu Very Low, Low, Medium dan High Glysemic Index?

Glysemic Index ni lebih kepada bagaimana makanan itu membebaskan atau ditukarkan kepada tenaga dalam badan. Cepat atau Lambat. Jika sesuatu makanan ditukar terlalu cepat maka kita akan berasa cepat lapar tapi kebiasaannya bagus apabila kita memerlukan tenaga segera selepas senaman (exercise) atau melakukan kerja berat. Manakala, bila Lambat ditukarkan kepada tenaga kita akan berasa kenyang agak panjang dan boleh mengelakkan makan yang terlalu kerap. Ianya juga berkait rapat dengan pesakit kencing manis (diabetes) yang mempunyai masalah gangguan penghasilan insulin, makanan yang elok bagi pesakit kencing manis biasanya dari jenis low-glysemic index ini kerana tubuh badan mereka sempat menghasilkan insulin yang mencukupi untuk menukarkan kepada tenaga dan kandungan gula dalam darah pun lebih stabil. Nak tahu pemakanan apa lagi yang boleh membantu pesakit kencing manis ni boleh baca di Dugaan Pesakit Kencing Manis dan Darah Tinggi Mengerjakan Umrah.

Berikut merupakan Senarai Makanan mengikut Kategori G.I untuk panduan, http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=faq&dbid=32:

GI Ratings for the World’s Healthiest Foods

Food Group Very Low GI Low GI Medium GI High GI
World’s Healthiest Foods
Vegetables asparagus carrots beets potatoes
avocados eggplant corn
beet greens garlic leeks
bell peppers green peas sweet potatoes
bok choy onions
broccoli sea vegetables
Brussels sprouts winter squash
cabbage
cauliflower
celery
collard greens
cucumbers
fennel (bulb)
green beans
kale
mushrooms, crimini
mustard greens
olives
olive oil
Romaine and other lettuce
spinach
summer squash
Swiss chard
tomatoes
turnip greens
Fruits apples apricots
bananas cantaloupe
blueberries figs
cranberries kiwifruit
grapefruit papaya
grapes pineapple
lemons/limes raisins
oranges watermelon
pears
plums
prunes
raspberries
strawberries
Nuts & Seeds flaxseeds almonds
sesame seeds cashews
peanuts
pumpkin seeds
sunflower seeds
walnuts
Beans & Legumes soybeans black beans
tofu dried peas
tempeh garbanzo beans
kidney beans
lentils
lima beans
navy beans
pinto beans
Seafood cod scallops
salmon
sardines
shrimp
tuna
Meats beef, grass-fed
chicken-pasture-raised
lamb, grass-fed
turkey, pasture-raised
Dairy cheese, grass-fed
eggs, pasture-raised
cow’s milk, grass-fed
yogurt, grass-fed
Grains barley millet
brown rice
buckwheat
oats
quinoa
rye
whole wheat
World’s Healthiest Spices and Herbs black pepper
chili pepper
cilantro & coriander seeds
cinnamon
cloves
cumin seeds
dill
ginger
mustard seeds
oregano
parsley
peppermint
rosemary
sage
thyme
turmeric

Semoga Membantu Diet Anda!

Master Dean Kayree,
019-9897 206
Success Partner Master 8 Bulan, 
Founder YMSphotographicSTUDIO.
Founder 1001 Tips Diet Tanpa Berlapar.

22 total views, 1 views today

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge