Bunga Ini Sangat Wangi

ni die entry pertama yang konfom xkan menyentuh hati sape-sape pon!huh..dalam benor hati ini terluka bunyiknye kan=p

semalam opis aku tetibe ade bao bunga rampai..ala-ala bao daun pandan tp wangi lagi yo..ktorg punye la tercari-cari bao ni datang dari mane..segala ceruk aku cek tang mane daun pandan or bunga rampai itu muncul

sekali ade sorang tu duk heret ke hulur ke hilir sejenis bunga ni…kecik je bunganya..letak lam poket lagi..tp bao semerbak satu opis..cepat aku mintak then letak kat meja..ahaha nampak nau giler kuasa!

teros mintak sume..xagak-agak ko

ini la rupenye bunga yang sangat wangi itu..kecik je..tp bao masyaallah..kalah la si bunga ros…kalah la si bunga melor…

Bunga Tikar Seladang atau Tikam Seladang atau Kesidang


picture and info credit to pacik google dan blog ini

sedikit info pasal bunga ni

Orang kelantan panggil bunga ni bunga tikar seladang. Aroma wanginya memang menusuk kalbu. Pokok ni spesis pokok renek… Sape2 yg dok kl boleh beli pokok bunga ni kat sungai buluh. Satu lagi bunga wangi yg orang sekarang xkenal ialah bunga cina. Bunga ni berwarna putih dan berbau harum…

yang lain-lain korang google la sendirik yo…ni first time aku dgr nama munge ni..bile search rupenye bersepah dah orang cakap pasal munge ni..aku sedikit ketinggalan rupenye..

tu la selama ni duk sebok cakap pasal orang tu orang ni..diri sendiri yang susah..sudahnye cakap pasal munge je…lagi best!ahahhaha

tenang yani..tenang..tarik napas…hembus…auch bestnye bao munge ini…

jom kite pakat tanam…tapi bunga ni susah sket nk berbunga..n pokok die menjalar..sesuai no letak kat pergola rumah aku nant…verangan tak sudah la ko yani!ahahaha

nota kaki:pasni xyah susah-susah nk bagi munge-munge mahal kat aku..bagi munge ni dah…ops!ade lagi ke yang nak bagi munge kat ko…ahahaha

3 total views, 1 views today

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge