Bumi Terengganu Terus di Simbahi Hujan

arini dah macam pesta air kekdahnye..hujan turun lebat mencurah-curah dari malam semalam..rumah aku pon dah tiris sebab hujan terlalu lebat..dah macam waterfall dinding bilik aku bila tetibe ade air hujan mengalir..sadis sungguh

naseb baik tak banjir macam lepas-lepas..sume ni jasa baik longkang baru depan rumah..teringat 2 tahun lepas bila tiba-tiba mak aku kejut dalam pukul 3 pagi..kecoh yang amat time tu..aku ingat rumah masuk pencuri ke ape..sekali banjir daa…turun bawah air dah paras buku lali..abes la bantal..kusyen sofa(ini lah akibat bila suke hati je nak campak-campak kusyen kat lantai lepas tengok tivi)..karpet segala

itu pon naseb baik jiran kita orang kol kat rumah banyak-banyak kali..sampai kami terjaga la senang citer..kalau tak memang best je duk tido kat atas..tambah-tambah lak tengah sejuk-sejuk ujan kan

yang kelakar nya..anak jiran aku tu tido kat bawah time tu..sedar-sedar je air dah masuk telinga dua-dua belah..bole tak mase air tu lalu kat badan tu dorang langsung tak sedar..dah bergenang air dalam tinge tu baru hegeh-hegeh nak jaga…ahahaa

tapi ni sume kesah musim tengkujuh (sekitar bulan n0v-dis) 2 tahun lepas..bulan nov tahun lepas elok aje panas..majlis aku aritu kan hujung bulan nov…panas semedang..tak rasa mcm tengkujuh pulak..syukur sangat

rupenye hutang hujan terlunas jua pada bulan Mac yang berbahagia..huhu hutang kate ko!

kalau orang KL sebok duk cakap..panas la..terasa nk pasang ekon la..kami kat sini layan je..nak nak time tido..=p

alkisahnye arini aku dah la memang lambat pegi ofis..syok layan tido la katekan *_____*

tapi still pukul 8 tu dah keluar dari rumah la kan..aku tido rumah parent semalam..mak aku siap buat breakfast..ajak makan sekali..tapi dah lewat sangat..so bawak bekal jela

dekat kampung aku air memang dah banyak sepanjang jalan…siap ade kete yang terjungkit satu tayar sebab masuk longkang..ater dah tak nampak jalan cane kan..naik atas jambatan Sultan Mahmud..as expected..memang jam habes la..but we all manage sampai ke ofis dalam pukul8.10 minit pagi gitu kot..mase tu memang bajet dah lewat abes la..sekali!!

jem sana sini yo..

perjalanan kami baru bermula sebenarnye..hihi

jalan yang biasa kami guna dah macam pulau…seb baik jumpe dengan budak ofis tepi jalan..dia cakap memang dah tak bole masuk ke dalam..kalau tak jumpe die..agaknye memang ktorang maen redah je..baru la kete jadi motobot kan..ahaha

kami keluar cari jalan alternatif lain (lalu Jalan Pusara) tengok Jalan Sultan Omar (depan balai polis)dah jam teruk…jalan dah di tutup..air dah tinggi..terkejut aku..memang tak biasa dengan fenomena ni sume

lalu jalan belakang pon jam..sampai kat kubur cina terpaksa stop situ…asben aku suh aku pegi dulu..dia nak cari parking..aku pon ape lagi grab fon die (fon ngan handbag simpan sia-siap dalam kete..sayang owh kene hujan..hihi)..ambik payung..slipar ‘made in jepun’ kaler merah pegang kat tangan..harung air…takde adegan selak menyelak kain ye..


selamba je aku balun..basah pon basah la yo..masa tu baru terasa macam sunyi sangat..korang bayangkan la aku jalan sorang-sorang..air dah paras lutut hokay..meredah banjir demi sesuap nasi (tu pon orang cakap aku tak buat keje lagi kan) sabor je la

depan ofis aku..dah macam pulau je

masa jalan tu memang takot sangat nasuk dalam longkang..memang tak nampak ape dah..aku jalan slow-slow kat tengah..tepi sah-sah ade longkang kan

tengok kat ofis takde satu kete pon..dah sah-sah air paras lutot..ko giler nak letak kete depan ofis kan =p

akhirnya selamat la aku masuk ofis..ingatkan aku dah lewat..rupenye baru separuh yang sampai..ade yang memang tak datang langsung pon ye..sebabnye rumah dorang pon banjir..cane nak keluar

ofis adalah sangat meriah..bukan meriah ape..meriah sebab duk pakat tengok air banjir..jakun sekejapan..tao macam ni baik aku makan at rumah siap-siap..perot lapar sangat dah time tu..nak makan bekal duk dalam kete

ni pulak depan ofis aku..sini memang selalu banjir..hujan lebat sket selamat la kete yang parking situ..tapi kali ni die punye dasyat sket la..selama ni kalau depan ni banjir ofis aku selamat lagi..dah ni kalau depan ofis takat lutut…dokek sini takat pinggang yo!

tengok la pili bomba tu tinggal kepala je..depan ni adalah Menara Yayasan Islam sekali dengan Eon Bank..sebelah dengan balai polis..(orang KT familiar la kot tempat ni)

depan tu sket je adalah Jalan Sultan Omar

meh zoom sket jalan..mase ni kete dah banyak bole lalu..sebab air dah tak tinggi sangat

sian pokok bunga kat ofis aku..baru belajar nak hidup..dah mati lemas..hihi rumput karpet yang baru tanam pon abes tenggelam

sume gambar ni kredit pada budak-budak ofis aku yang merupakan blogger tegar ye…hihi dorang pon ade buat entry pasal ni kak bie dan jugak kak yaya…bole terjah blog dorang (klik je kat nama tu..takpe right click kat blog aku bole gune..hihi)

mintak ampun ye…cilok gambar sket..hihi nak buat cane…SATIO aku dah tersimpan rapi dalam Handbag..sayang punye pasal..takot kene ujan..hihi kalau tak aku la yang paling sakan ambik gambo..setiap sudut kot aku ambik..bukan senang nak dapat pengalaman ni..hihi

kalau nak ikotkan ni bukan kali pertama banjir..masa wekend baru ni lagi terok..sebab air dah masuk ofis..tapi ktorang tak sedar la masa tu..tao-tao je datang ofis dah masam bao..abes karpet surau belakang dah lenjun..kali ni tak sempat masuk ofis pon..tapi aku dah berjaga-jaga…pc dah siap-siap angkut naik atas meja..tak de seselamba nak letak bawah tu lagi..sayang lagi data keje aku

lepas tu asben baru sampai ofis..bawak bekal sekali..yahooo masa untuk makan..berjamu la ktorang ramai-ramai kat pantry..pakat bukak bekal masing-masing..nak pegi beli makanan mane bole..kedai depan pon tak bukak

yang lagi best kak bie siap bawak bekalan untuk buat bubur ayam siap-siap..macam tao-tao je aku sekarang memang selera nak makan bubur je..nasi-nasi memang dah tak leh lalu tekak aku time tengah hari sampai la ke malam…pasrah je la

lupe nak snap gambar bubur..pape pon kami dah selamat menjamu pon..thanx buat Cik Pah yang sudi masakkan untuk kami yang dah tahap kebulur ni..hujan-hujan memang lapor la..ofis aku yang bestnye..ade dapor pakej sekali dengan tukang masak (cleaner tempat aku keje) dia memang tukang masak pon..so ko bawak la ape pon..die akan masak..dan makan la secara berjemaah ye..jangan nak kedekut-kedekut makan sorang-sorang..mentang-mentangla ko yang bawak makanan tu kan..tak baik ye..satu ofis duk hidu makanan ko

tapi banjir ni tak lama..dalam pukul 10 lebih dah surut..tengah hari tu dah kering kontang..macam tak percaya je baru lepas banjir..ini lah namanya BANJIR KILAT..bukan bajir yang disertai dengan kilat yang sabung menyabung tu(dulu mase sekolah aku memang mati-mati ingat macam ni)..tapi banjir yang sekilat mata!

sini memang selalu banjir kilat gini..masa ni pihak JPS baru hegeh-hegeh nak ambik gambar bagai..harap-harap adelah tindakan selanjutnya..

hujan pon dah berenti mase ni..dan panas terus memancor..sekarang pukul 12.53 malam..hujan turun balik dah…makin lama makin lebat..masa untuk tido ye..nak pelok asben die pulak duk buat keje (demi sesuap nasi jugak yo) aku sebenarnye ade mende nak citer pasal ofis ni..tu yang duk asyik demi sesuap nasik je dari tadi..hihi

panjang pulok entry aku kali ni

sekian laporan banjir dari bilik berita oneyani..

nota kaki:asben aku jeles bila aku duk kusyuk je baca dan update blog malam-malam..dia nak create blog anti-oneyani.blogspot.com..sila la layarinya…ahahaha sungguh STC la (Sengal Tapi Comel)

21 total views, 1 views today

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge