Berpantang Boleh Menyebabkan Susu Badan Sikit?

Yani pernah tanya pada sorang doktor pakar apa makanan yang paling wajib berpantang. Jawab beliau mudah je…

“Jangan makan kulit ayam dan makanan laut, buah pulak kalau orang tua kata tak boleh makan sebab sejuk makanlah buah epal dan limau manis. Kalau ikutkan buah apa pon takde masalah untuk di makan”~Dr Yusuf-Pakar O&G Kuala Terengganu Specialist

Beliau berkongsi dari sudut saintifik. Hakikatnya ada logik dari sudut penyusuan. Masih ingat zaman tok nenek kita dulu berpantang hanya makan nasi putih, ikan kering dan air masak pon bercatu. Mana nak datangnya zat dalam badan sekaligus nak hasilkan susu yang melimpah ruah.

berpantang sebab susu sikit?.jpg

Kesudahannya ada yang mula lenyek pisang dan beri minum air kanji sebab susu sikit. Baru bayi diam lebih lama. Hakikatnya, kesian usus bayi terpaksa bekerja kuat untuk hadam makanan yang tak sepatutnya masuk dalam usus mereka. Sekarang banyak kes usus pecah bila terlalu awal diberikan makanan selain susu ibu 6 bulan pertama.

Pengalaman ibu mertua Yani sendiri tak dapat menyusukan bayi kerana susu sikit kerana hanya makan nasi putih dan ikan kering.

Ibu menyusu perlukan cukup gabungan serat, kalsium, protien, karbo dan vitamin lain. Bila semua ini dipenuhi susu yang dihasilkan lebih berkualiti. Antara kesan yang kita dapat lihat anak jarang sakit dan kalau sakit pon tidak berlarutan. Semua ini sangat dipengaruhi oleh faktor pemakanan ibu.

1. Kalsium

Sekurang-kurangnya 1,200mg sehari. Kebanyakkan ibu tidak mendapat kalsium yang mencukupi melalui pemakanan. Jadi, pengambilan suplemen kalsium tambahan yang lengkap dengan kandungan zinc dan magnesium adalah perlu untuk membantu tubuh menyerap kalsium secara optimum.

BACA JUGA:  Kenapa Susu Badan Sikit? Cukup Ke?

Badan yang kurang kalsium boleh mengakibatkan ibu rasa ngilu pada gigi, ngilu pada tulang dan sendi dan lebih teruk sehingga tidak mampu memulas tombol pintu. Ini yang Yani sendiri alami satu ketika dulu. Urusan mengendalikan anak juga terganggu.

2. Protein

Kira-kira 65g sehari. Ramai pakar pemakanan menyatakan 10% hingga 15% kalori perlu datang dari protein. Ibu yang menyusukan bayi perlukan tambahan antara 12g hingga 15g kalori protien sehari.

Keperluan protein untuk ibu menyusu lebih tinggi dari ibu yang tidak menyusu. Cara pengiraanya adalah seperti di bawah

Keperluan Protein
Ibu normal=0.8
Hamil / Menyusu=1.0

Berat badan x keperluan protein= ……gram

Antara sumber protein adalah:

sumber-kalsium

3. Zat besi :

Dalam lingkungan 15mg sehari. Recommended Dietary Allowances (RDA) menyarankan zat besi yang perlu diambil setiap wanita ialah 15mg sehari.

Info Tambahan Bagi Keperluan Supplement

Info 1 :

Protein mudah musnah dalam suhu yang tinggi. Biasanya setelah dimasak berapa peratus je yang tinggal. Sebab itu lah ibu perlukan protein tambahan. ESP merupakan protein dari sumber soya yang sangat membantu ibu dalam menghasilkan susu yang berkualiti dan lebih banyak.

esp

Info 2 :

Pil kalsium perlu diambil sekali dengan magnesium untuk mengelakkan lebihan kalsium dalam badan. Kalsium ibarat batu bata manakala magnesium pula ibarat simen yang melekatkan antara satu sama lain. Begitu lah fungsi magnesium yang melekatkan kalsium pada tulang. Ibu yang pernah mengandung dan menyusukan berisiko 80% osteoporosis.

Magnesium juga membantu lembutkan najis. Tiada lagi masalah ibu sembelit dan fobia setiap kali membuang.
ostematrix

Info 3:

Alfalfa yang turut dikenali sebagai “raja segala tumbuhan” mengambil masa sekurang-kurangnya 2 tahun untuk membersar dan akarnya oleh mencapai hingga 20 kaki ke dalam tanah untuk menyerap pelbagai nutrisi. Ianya kaya dengan pelbagai khasiat yang tidak terdapat pada tumbuhan yang lain.

BACA JUGA:  9 Sebab Kenapa Saya Pilih Untuk Menyusu

Ia kaya dengan protin, asid amino, klorofil, serat, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim dan fitokimia antaranya vitamin A, E, C, B6, B1, magnesium, kalsium, zink, iron, potasium, fosforus. 10 biji alfalfa menyediakan nutrisi menyamai 1 gelas susu.

alfalfa

Susu ibu terbaik untuk bayi.

Ia sangat mudah di cernakan oleh  bayi dalam 60 ke 90 minit sahaja kerana ia mengandungi protein lembut dan lemak. Kandungan nutrisi susu ibu terbaik sebab itu bayi kerap menyusu.

Susu Formula

Dicerna dlm 3-4 jam dan ini membebankan sistem perut bayi. Sebab itu susu ibu terbaik. Lagi kerap bayi menyusu, lagi banyak ibu menghasilkan susu. Rajin minum air kosong kerap makan kerana lebih perlu banyak tenaga.

“Yani sendiri dah makan telur separuh masak dari hari kedua berpantang.”

tips-berpantang

Jangan pantang yang tak masuk akal ye. Nanti luka pon lambat sembuh.

Setiap pembelian supplemen tambahan di atas anda layak menerima e-book

” Koleksi Resepi Berpantang Ibu Moden “

ebook-berpantang

Boleh hubungi saya di talian

019-934 7686

atau pm di mesengger facebook Wan Muliani. Insyallah ianya pelaburan terbaik buat ibu dan bayi.

 370 total views,  4 views today

One Comment

  1. Pingback: Babymoon dan Penyusuan - wanmuliani.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge