Bermacam Gelagat Di Dapor nak Siapkan Resepi Itu

ni sambungan citer lepas aku shopping barang dapor tu kan..yang entry dah seminggu ke 2 minggu yang lepas tu kan..hihi

seb baik jumpe daun kari..cari kat pasar memang langsung takde..kol Ma (MIL) sekali die cakap ade je kat laman tu…nampak sangat kita orang jarang ‘cek’ luar rumah..ahaha
abes je citer Tiramissu mandi dan solat segala terus kami laki bini menerjah ke dapor…same-same berganding untuk bersilat kekdahnye =p
tapi yang lagi best asben aku la..die punye semangat lain macam aku tengok..die yang gi dapor dulu..aku mase tu tengah mandi lagi..yela mane tak semangat kan..die yang bagi idea..die yang cari resepi..pendek kate die la master mind..ikotkan aku malas je..sebab dah lewat..kami biasanya dinner sebelum maghrib..ni dah kul 8.30 baru masuk dapor..leceh betol la hihi
selama ni asben aku memang rajen tolong aku kat dapor..tapi takat basuh segala pinggan mangkuk yang aku gune..pastu buat finishing nasi goreng..means menggoreng nasi (bab goreng nasi aku fail..lenguh la..tapi dia sangat suke sebab dapat gune senduk dan sudip besar tu..feeling chef gitu hihi)
eh aku tak cakap la sume tu tak membantu..sangat membantu ye..tapi kali ni die yang siang udang..sediakan bahan dan butter prawn tu totally die yang buat…sangat menakjubkan bukan?very the semangat
tapi ko jangan cakap la aksi die yang buatkan aku gelak secara menggila kat dapor..sket lagi nak jadi ponti anak aku
first aku da cakap print siap-siap resipi tu nanti senang tengok je..die punye ego..takpe tengok kat fon je..direct ke internet..sekali mase dah goreng udang baru hegeh-hegeh nak cari resepi tu balik..dah la nak mencari resepi tu sekian hal dah..bile nak buat tu hegeh-hegeh lak baca satu-satu bahan dan cara nak buat
pastu tengah kalut-kalut tu..die salah masuk ajinomoto secara banyak..die ingatkan garam..pastu mintak aku rase..aku cakap awat manis semacam..berapa banyak letak gula..die ckp resepi tulis letak sesedap rase..sekali bape sudu tah die letak nya gula..bila nak angkat tu..minyak macam terlalu banyak..so dia siap tapis udang gune penapis santan tu…adey nak terburai aku gelak
tak abes kat situ je..dia dah hidang cantek-catek..sekali aku tengok lada yang aku dah potong dia tak masukkan..ayya dah satu hal balik nak kene goreng dengan cili..so masuk balik dalam kuali..hambek ko..tengok video memang la sap sap soi je mudahnye..nak buat memang berkeringat jugak la..bagi amatur macam kami ni…tak kire bape kali ulang alik duk tengok resepi kat fon..ahaha kenangan sungguh
akhirnya..inilah rupe butter prawn kami..eh suamiku la kan?rupe takde la sangat…tapi rase ok la not bad…hihi
udang ni je yang ade kat pasar..kecik..kalau dapat yang lagi besar lagi best..aku tak tao kenapa resepi ni gune oat..resepi lain takde kot gune..tak pe lepas ni try yang resepi lain lak..kalau rajen la kan..hihi oat tu dah beli sebungkus nak buat ape tah..kami bukan makan pon

aku memang tak sempat langsung nak tengok die buat udang tu..sebab aku duk sebok sediakan bahan untuk telor bungkus…hello nak buat telor bungkus ni sangat susah hokay…nak menduda mendadu segala jenis bawang dan sayur tu sangat mengambil masa..

selama ni tugas mendadu mak nenek bawang ni aku serah kat adik aku, Ada..tapi since masak kat rumah aku sendiri…takde maknanya orang lain nak tolong..nak harap si asben..dah sah-sah die pon duk kalut buat udang die tu..ahaha
baru perasan tak de pan yang besar kat dapor..so ape lagi…bukak hadiah kawen la

set Tivolli dari ofismet aku, si Kamel..bujang lagi die ni..tapi pandai membeli..tak sia-sia ko jadi bujang eh..ahah tetibe

sangat best set ni..besar..siap dengan tudung dan sudip kayu..yela sebab non stick kan..harus guna kayu…kang aku gune besi mao tercalar balar
aksi terakhir part membalot tu sangat la susah..aku tak ikot video tu..dalam tu suruh bungkus 2 kali telor tu..owh tidak lah aku rajen sangat…akhirnya tengok ape asben aku buat
goreng 3 bijik telor sekaligus dalam kuali besar..abaikan kuali tu ye..kuali lama..so bontot die manyak hitam la yek ahahhaa ehem ehem tempat letak garam tu pon ofismet bujang aku yang hadiah kan si Ismadi..
dan akhirnya..taraaa…

ini lah rupe telor bungkus kami

minum dengan jus oren ni..memang layan la…walla! gelas ni pon hadiah kawen..aku suke sangat simple but yet exclusive..ni tak tao sape yang bagi..dah tajde nama…banyak hadiah aku yang takde nama…al felikkun jugak..

nak tao pukul berapa kami makan??
pukul 10 malam hokey!!merasa la ko 2 jam kat dapor..memang best la kalau oder kat kedai je sume ni..10 minit dah siap…tapi moment masak kami laki bini kat dapor sangat priceless..macam-macam gelagat dari asben buat aku geli hati..adey…
maka akhirnya makan la kami dengan lahapnye…sekian =p
nota kaki:aku nak sangat tayang hadiah kawen dari kawan-kawan..nanti sket-sket aku tayang…terharu dengan hadiah korang…sangat-sangat berguna..at least aku tak yah keluarkan duet beli sume tu..hihi TQ ALL

18 total views, 1 views today

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge