Berbuka di Riyaz Heritage

Alhamdulillah 18 Ramadhan baru-baru ni dapat jemputan berbuka di Riyaz..nak kata rezeki puasa tak jugak..sebab selama ni puasa takde pon orang invite bukak pose kecuali mak sendiri la kan..itu memang sah-sah tiap-tiap hari aku pegi berbuka (holoh holoh sedih sungguh)..maybe rezeki baby kot..ahaha nak jugak tu



Pape la..rezeki mana-mana pon janji dapat makan free..rezeki sape tu Allah yang tentukan ye idok?janji dengan peng’invite’ pukul 6.45 petang tunggu di lobi..sekali pukul 7baru hegeh-hegeh dapat parking…huhu komitmen dengan rumah tangga kekdahnye..setelkan kain baju dulu..basuh-angkat yang lama-jemur yang baru-lipat!phewww penangan ‘selalu’ duk rumah kan..gitu la..ambik peluang masa yang terluang..seminit pon tak bersisa ko..

Sampai je di Riyaz…teros duduk..tengok sume orang dah rakus ambik makanan..owh gini eh stail orang berbuka secara buffet..kalau kat rumah selagi tak azan..selagi tu aku tak pegi meja makan..hoho


Aku haruslah tak berebut…tak larat lor..tapi ambik jugak kuih dan air buat berbuka..azan je teros minum air seteguk dan solat..kes malas nak berebut..so time orang lain nak solat bole aku makan dengan gumbira..ahaha

Abes je solat..ape lagi mulakan operasi makan yo..tart buah adalah makanan pertama yang masuk ke mulut..rasa die sgt mabelez!ada coklat kat dasar toping tart tu..uish teringat-ingat sampai sekarang…ahaha keji owh statement..

Diikiuti dengan makanan yang lain..aku awalnye koser la nak makan nasi..perot mak yong ni tao jela kan..nak makan secara tamak macam dolu-dolu mana boleh kan..sekarang space perot dah berebut-rebut dengan baby..sekso!


Tapi tetap jugak ambik nasi…bagi tak menghampakan orang yang membelanja..konon!


Layan la gambar sepanjang aku duk makan-makan ni…kualiti gambar kurang memuaskan sebab guna ipad je..aku koser nak ambik gambo..nasib baik suami rajen malam tu..duk mengusung ipad ambik gambar segala..thanx u incik suami kerana memahami hati nurani ku yang nak sangat ambik gambar tapi malas…huhu


Air jagung yang tawar..tak kick sangat..tapi aku suke teh tarik dia..sedap sungguh…nak ulang ambik kali kedua dah abes bole?tak topup pon..apedaaaa..asyik makanan je yang ditopup..sentap hati aku!dah la selera nak minum teh tarik je malam tu..ngegade btol…ahaha


Nasi suami den..dia makan nasi arab..aku makan nasi putih je..sejak mengandung ni sebarang nasi lain tekak tak leh nak terima sangat..nasi putih sesado aku makan..hidanglah nasi ayam..beriyani..arab..tomato segala..kepala aku pening lagi ada setiap kali orang duk cakap pasal nasi-nasi ni..jangan kan kata nak makan


Kambing golek..wajib la ada mana-mana pon kan..makan jugak 2-3 slice..takot nak makan banyak-banyak sebab aku penah mabuk makan kambing time peknen ni..sekso wooo panas..nak muntah..pening sume ada..pakej cukup lengkap


Stall ikan bakar dan air asam..paling dekat dengan meja ktorg..tapi langsung tak jenguk..tah rasa macam tak masuk je nak makan ikan bakar…padahal perot dah kenyang huhu


Aneka kuih muih..stall pertama yang aku tuju..


Kek kiwi..sedap kot..tah lupe aku ngap ke tak


Kek coklat strawberry..buah je yang sedap..kek tu keras..agaknye dah buat dari awal puasa tak abes-abes lagi..hoho


Kek tiramisu..paling sedap..lemak dan lembut je..aku sejak mengandung ni..suke makan kek span lembut-lembut je..secret recipe memang tak leh telan..muntah balik…see baik kan baby aku..nak makan makanan yang murah-murah je…macam mummy dia jugak kan…muahaha


Deretan nasi dan lauk..ade jugak stall nasi beriyani..itu langsung aku tak jenguk la…suami aku pon duk layan nasi arab je..so no picture la yek..


Ayam Merah


Daging Kurma


Ikan Tomato..
tapi bukan sweet sour tu..tomato yang buat sos spageti bole?tak masuk la dek tekak aku..


Sotong Goreng Kunyit


Sayur Campur


Ayam Goreng Cili Kering


Ayam bersos Chickpeas apetah…baca sendiri nama kat situ..yang ni paling aku suke..ala-ala sos cheese gitu..banyak hotel yang buat lauk ni kot..dan setiap kali ada lauk ni tak sah kalau tak ambik..


Ikan Goreng

Aku kan kalau pegi mana-mana hotel tak kan sentuh lauk ikan..sebab ikan dia tak best..biasa la tekak orang ganu..demand nak ikan fresh je..sedap lagi ikan goreng selayang(ikan sardin) kat rumah aku hoho


Kat hujung tu stall air..

Banyak lagi stall yang tak dijenguk..ade lemang..mee..bubur jagung..kacang..otak-otak..bla bla bla dan last sekali tak sah kalau takde abc kan?tapi sayang lidah aku dah tak leh terima abc skrg..masa makan rasa manis..lepas makan lidah jadi pahit tsk tsk..dugaan

Owh baru perasan malam tu langsung aku tak ambik buah..biasa buah first sekali tuju..


Malam tu nasib aku baik sebab ada kumpulan Rabbani buat persembahan..hm baik ke eh?tapi sound system kathall tu masyaallah kuat giler..sampai nak cakap pon terjerit-jerit..hayyooo

Dorang yang azan malam tu..pastu ada lagu dari album sendiri dan jugak lagu raya

Ada satu insiden kelakar masa ni..biasa la kan dorang akan bagi peluang untuk sape-sape nak buat ucapan ke hape kan..pastu adalah sorang hamba allah ni berkopiah..pakai baju melayu..umur pon dah agak-agak senja nak wish besday kat isteri dia..kump Rabbani siap jemput naik ke stage bagi ucapan direct..aku dalam hati siap cakap romantik owh suami dia…even dah lama kawen sanggop buat ucapan secara terbuka gitu..nak harap suami aku macam tinggal harapan la kan…pastu dah siap berucap tu..kump ni jemput la isteri dia naik ke stage nak nyanyi lagu besday..sekali ko tao ape suami dia jawab?

Isteri dia takde kat sini..ade kat surau nung tengah solat…hadoyaiii terburai perot aku gelak..punye la dia beromantika kat stage..isterinya tak dengar pon..alahai macam ni punya orang pon ade jugak ye..ahahaha


Yang arif tukang bayar ye..thanx buat Uncle Omar..muka penat baru balik keje..


Penghibur di malam itu untuk aku..isteri uncle Omar..Auntie Mala..meriah sungguh dia ni..buat aku tak segan even first time keluar dengan dia..sporting abes..thanx ye buat auntie satu family…

Rate satu kepala kat sini adalah RM 75++ per person

Food dia aku bole bagi 7/10 la..

nak kata sedap sangat pon tak..tapi setiap tahun aku pegi majlis raya kat sini food dia sedap je..ke sebab tekak aku yang dah lain sekarang?entah la..suami aku cakap pon food kureng..tapi dah sebab orang belanja jadi la sedap sket..kalau keluar duet sendiri harus sedih!ahahaha

Satu lagi makan secara buffet gini harus la bawak orang yang memang kuat makan..baru la berbaloi-baloi kan?bawak mak yong pon kalau space tak muat plus selera duk kelaut buat rugi je kan..tapi dah orang jemput haruslah menerima dengan hati yang terbuka ahaha

Nota kaki:maafkan aku andai entry ni buat tali perot korang berlanggar antara satu sama lain…ahaha

– Posted using BlogPress from my iPad 2.

2 total views, 2 views today

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge