Baju yang Membuatkan Mak Yong Angau

Status:baju raya selai pon takde lagi uhuk uhuk

2 hari lepas..time my hubby away (banyak kali kot dia away dari aku..aku je tak nak citer) dalam 9.30malam gitu aku adalah mengidam nak makan famous amous yang ada kacang macadamia tu..owh tengah baring-baring pon teringat-ingat kacang dengan coklat cip tu..nak tunggu cik husband balik haruslah dah tutup giant tu kan..teros laju-laju aku ajak PA aku merangakp adik aku sendiri ler(PA tak bergaji katanya) pegi beli..

Ko bayangkan lah drive gi giant..sekali nak parking jam lak..selamba aku benti kete..suh adik aku take over stereng kete..jalan laju-laju masuk giant-beli biskut famous amous-ambik plastik biskut-pegang kat tangan dan teros keluar cari kete balik..tu dia punya rakus kalau dah mengidam kan..memang aku tuju stall famous amous je..then teros keluar..fullstop!

Ok abes bab mengidam nak makan biskut..jangan risau ye..takde gambar biskut bakal dipaparkan..aku tao korang sume pose..aku pon pose gak..bahaya kot!

Dah abes beli adik aku ajak gi TTC..situ kalau bulan pose jadi pusat jualan segala mak nenek…dari kerepek raya..baju raya..biskut raya..keronsang raya..bag raya..pendek kata sume yang berkaitan raya adalah dijual di situ..aku ikot je..dia cakap nak beli keronsang yang ala-ala janggut tu..ala trend skrg yang besi-besi tu..

Menonong jela aku berjalan..sesambil cuci mata..tengok-tengok gak jubah kot-kot ade yang berkenan kan..maklumlah tahun ni beraya membawa perot..baju kurung dah tak valid..

sekali mata aku bagai dipaku..hati terkesima..mulut terkuci rapat (tu dia ayat kalah budak spm buat esei..arini fisrt day trial spm ye..gud luck buat adik aku Sahid dan kawan-kawan seperjuangan) dengan selai jubah ni..

Sebesar-besar tempat tu..sebanyak-banyak jubah kat situ..selai ni je yang aku berkenan..mula la hati tak keruan kan..teros tanya harga..mula-mula dengar RM99..senyum je..tapi tak puas hati campur tak percaya..tanya lagi..sekali RM299!

Owh harga itu sungguh mencengkam sanubari..tapi tetap jugak nak try..ke orang kedai tu suh try..pape la janji dah selamat aku sarung kat body mak yong ni..nak tengok?


Manik dia kemas sangat!bagi aku padan la dengan harga dia..tak macam baju ready made yang lain la pendek kata..

pastu kedut-kedut kat perot tu sungguh mencairkan hati aku..ade 3 lipatan..kira bole membesar lagi la..material pon cantek je terletak kan?dan aku memang nak cari warna purple..

Belakang dia..ada shape ko!ada tali jugak..so bole pakai time peknen atau pon tidak..tali tu kalau tak nak gunting je..

Owh ye family aku beraya dengan tema purple tahun ni..mak yong pon tak terlepas nak beraya ikot tema jugak..suami aku?haruslah pakai saje baju melayu time kawen aritu..save bajet!bersulam lagi ko…ahaha

weh mahal tu aku tempah..even dia yang bayar kan..harus menggunakan apa yang ada..aku lak tak kan nak pakai baju kawen?hoho tang perot konfem tak lepas

Ok-ok berbalik pada citer baju tadi..tapi macam sedikit sendat kan?nak sedapkan hati..sendat sket sebab ade baju kat dalam..tapi tak selesa bahagian ketiak tu ha..macam ketat je

aku takot makin membesar raya ni..sekarang baru 6 bulan..nak tunggu 7 bulan dan seterusnya sangat mendebarkan dengan size badan sendiri..yang tinggal lak hanya size S..yang tu aku pakai tu la..huk alo..ade warna turqouise size L dan pink comel size XL!sume kaler pon comel..tapi tu la aku nak purple..purple..dan purple!

So dengan muka kecewa aku cakap tengok la kalau ade rezeki bole la saya beli..memang kalau ade size M kaler purple aku konfem beli!duet ikotkan memang takde..ahaha bole gitu..tapi dalam purse ade lak duet nak baut roadtax..hadoooi mane tak tergugat keimanan tu kan

Balik tu aku memang angau habes la..sampai tak lena tido..sumpah wei..nasib baik adik aku rajen nak tolong snap gambar..even gambar sedikit blur..janji nampak baju tu kan..punye la aku sket-sket telek fon..siap buat wallpaper lagik!

gini eh penangan mak yong kalau dah teringin sangat..tunjuk kat incik suami lak..dia senyum dan cakap cantek..hoooi lagi la hati tak keruan!

Mana-mana readers ade terjumpe baju ni size M dan warna PURPLE tolong inform eh..aku nak!sumpah ni…tarak tipu punya wooo..bulan pose tak baek tipuuuu…tolong eh korang?

Tapi kan..malam tu aku tak balik dengan tangan kosong..tetap balik dengan senyuman..yela nafsu shopping tak baik dibazirkan..harus disalurkan ke saluran yang betol kekdahnye..TERshopping lak baju baby…holoh holoh..

Itu memang sangat puas hati..even niat asalnya tak nak dah beli baju baju baby..cukup la dengan baju newborn je..tapi terjumpe lak baju jalan yang cute lagi smart..ape lagi teros sambar sampai 6 pasang!ahaha keji ke tidok?

Adik aku sampai mengantuk tunggu aku..dalam hati takot gak kalau suami marah..even gune duet sendiri..haruslah mendapat persetujuan dia gak..tahla rasa tak best kalau dia takde sekali..masa duk sambar tu tak hengat dunia pulak..sekali bawak balik..dia senyum je dan cakap memang smart!huish lega hati mak yong..

Nak tengok baju tu?haaa tungggu..next entry ye..tu pon kalau mood mak yong rajen..sekarang ni aku banyak je menaip..pastu padam balik..taip padam..taip padam..penyakit ape tah hinggap


Sekadar gambar hiasan..pengubat hati lara


Bunga tangan masa majlis sambut menantu abang aku..aku yang sponsor..haruslah bergambar kenangan..sekarang terasa nak tarik balik sebagai pengsponsor sebab takde baju raya..ahaha bole ke gitu?

Nota kaki:abes bajet roadtax aku wei..niat asal nak pinjam duet suami..sekali bajet tak lulus..meratapi la pakai kete dengan roadtax dapat separuh je nanti..ahaha aci tak nak renew roadtax insuran bulan depan?hohoho

– Posted using BlogPress from my iPad

About Author

Muliani

Ibu kepada 3 orang anak dan telah berjaya menyusukan sepenuhnya lebih dari 2 tahun. Salah seorang dari Kumpulan Sokongan Penyusuan di Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu.

Comments

  1. fiza arshad says:

    hehehe, excited kak fiza bace entry yani, bkn ape, teringat momen sendiri ms preggykan faris, sm mcm yani!! ms raye thn lps da amat sarat, tggu amse jer, sari sblm ry, cr jgk bj raye, nk posing sakan jgk hehe, hepi dpt jupe dress sme kaler ngan hubby..oh yani psl femes amos tu, kak fiza pn ngidam jgk, smpai mimpi2, then terus ajak hubby pegi beli..beautiful moment time preggy, miss it!! adik kak fiza ade jual jubah, nnt kak fiza tgk ade ke tak yg yani berkenan, die jual lg murah dr yani tgk tu, bwh 200 ok 🙂

  2. oneyani says:

    Ahaha pengalaman kita hampir sama kan..maybe pregnant baby boy..pastu melalui bulan pose time peknen..indah ke?muahaha

  3. Salam.
    Saya pun sedang pregnant di bulan puasa juga. Penat dan letih kalau nak berjalan ke mana-mana.

  4. Marsha~ says:

    ha ah lah canthek baju ni…… gosokle lebih2 hubby tu mana tau dia belikan… heheheh

  5. oneyani says:

    baju kurung budak:btol tu..kita jadi cepat mengah kan..tp kalau shopping ilang sket rasa penat tu..muahaha

    marsha:gosok lebih kalau poket kering pon xdapek gak akak..hihi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge