Baju Kawen

mungkin dah terlambat untuk aku nak cakap hal baju kawen segala ni

tapi tahla..sampai skrg hati aku masih tak sedap..tak selesa dengan baju kawen aku..which is baju sanding aku!

orang cakap kawen tu sekali je seumor hidup..(moga jodoh ke akhir hayat…amin) so aku nak kan kesempurnaan…even susah sangat nak dapat kan semua tu kan

macam aku cakap sebelum ni baju kawen aku hanya lah ditempah sendiri…dengan tailor yang ala-ala (mak aku cakap nak save) so hasilnya pon yang ala-ala jela kan

ni kain baju nikah aku…actually aku nak yang sesimple je..dan sume putih..tapi ini yang aku dapat..silapnya aku sebab aku pesan kat orang yang pegi bandung..dengar baju sane cantek-cantek..teros tanpa fikir panjang aku pesan…

so ni la hasilnya..aku langsung tak frust dengan orang yang beli ni..tapi aku frust dengan tindakan aku yang percaya dan serah bulat-bulat pada orang untuk baju nikah aku sendiri..yang akhirnya aku tak puas hati..but thanx pada Kak Mas yang sudi beli kain ni

then yang bertambah buat aku fruuuussst sangat bila baru-baru ni aku pegi kenduri kawan aku…die punya kain sebijik same dengan aku punye…tapi warna je yang lain…

but finishing baju dia adalah superb! yang sememangnya di buat oleh tailor yang memang stok-stok buat baju artis…memang la mahal sket tapi berbaloi bila kita mampu tersenyum puas hati bila pakai baju tu
tak sangka kain yang aku beli dapat jadi secantik ini..tapi baju aku adalah disebaliknya

itu pendapat aku la bila nak bandingkan dengan baju aku…sumpah aku memang takleh tido malam memikirkan hal baju ni..baju sanding okay…baju yang paling utama..baju yang mana akan jadi sejarah dalam hidup aku


aku sangat kagum dengan finishing pada leher dia..sumpah cantek..kain pon lembut je

baru aku tao rupenya tailor ni bukan gunakan kain yang dibeli tu untuk buat baju…dia guna chiffon silk buat baju..then ambik saje beads tu tampal di tempat yang mane sesuai..nampak sangat kemas..beads pon tak berteabur tercabut..kain pon jimat

tak perlu nak beli sampai bermeter-meter!aku ni mane la tao..beli sampai 3 meter setengah..inilah padahnya bila tak pandai buat..tapi nak jugak buat…pengajaran buat diri sendiri kekdahnye…

kain untuk baju ni aku beli di Jackel..harga tok sah cakap la…lagi mahal dari ko sewa baju…kalau aku cakap kang ade yang pengsan!ahahaha


actually warna tema aku adalah purple ribena..bukan purple soft tu…dari awal lagi aku memang berminat dengan warna ni…(sekarang tengok kaler ni dah jadi trend la pulak)


beading yang cantik kalau kene gaya jahitnya

aku berangan nak buat sekali dengan veil..tapi sampai la ni tak jumpa kain net yang sesuai…net yang ada kat sini sume kejong je….adeh

tapi aku masih idamkan baju warna putih..untuk sanding…but instead mak aku cakap warna putih da pakai untuk nikah..buat pe sampai 2 baju putih..eeeii mak ni skrg dah trend pakai putih ape…tapi kate orang tua bukan bole kita lawan..even kita yang nak kawen..tetap die yang bersungguh tetapkan baju ape untuk kita pakai…

layan jela…

aku sangat berkenan dengan baju ini…sewa baru RM450..tapi butik ni di KL la..kat Terengganu susah sangat nak dapat baju cantik dengan harga yang berbaloi..ade yang cantik..tapi sewa sampai RM800 sepasang!aish…tu baru sepasang

mase ni aku siap request lagi nak bergambar dengan baju ni..

nak ikotkan design kat KL memang la banyak yang kebabooom!tapi harga sewa adalah RM1800-3500…itu memang aku surender awal-awal tak mampu la..hihi


suke beading dia..mengerlip sangat bila kene ngan lampu..

yang ni sesuai untuk potong kek…gaun kat sini banyak yang takde lengan…macam tak sesuai bagi yang bertudung kan

design baju ni memang aku tercari-cari sangat…ni aku jumpa kat city plaza..sebelah semua house tu..situ memang syurga untuk shopping barang-banrang kawen..


aku mintak mak andam aku beli baju macam ni la..sebab dalam pakej aku tu ade dapat selai baju..tapi bole dia tak nak!arghhh tertekan aku…dia cakap baju ni mahal..dia bajet yang murah-murah punye

patot la baju dia semua out!selai pon aku tak berkenan…tapi aku jugak yang bodoh pegi ambik dekat dia…alahai…

tengok dia punya beads..meleleh air liur aku =(

tapi akhirnya aku mak andam aku mengalah jugak dengan kehendak aku..sebab baru-baru ni aku ade jumpe selai baju yang agak cantek la..so aku mintak dia belikan baju tu…aku sanggop tambah duet demi baju itu…so terbang la RM350 untuk sewa baju baru tu saje…

padahal baju sepasang dah termasuk dalam pakej..tapi aku redha jela sebab sume ni silap aku jugak kan…

tapi tetap bukan design baju di atas! (nanges lagi)

kenapa la dari dulu dia tak cakap kene tambah duet untuk baju baru…padahal gaun kat atas sama je dengan harga baju yang aku berkenan tu…adeh..dugaan betol la kan nak kawen ni..macam-macam hal…hal baju kawen pon dah bole buat aku tak lena malam

tu belom lagi veil…tudung…huhu gatal sangat sume nak buat sendiri kan..sekarang ko terima la padahnya
baju lelaki yang smart!

sini standard baju adalah baju silang tu je..haish…

aku lak bila dah tempah..standard baju laki mestilah baju melayu..tapi tengok la macam mane aku buat keje gila nanti…nak dapatkan jugak baju yang semenggah sket!huhu

nota kaki:mengharapkan seri pengantin jela nanti…kalau tu pon tarak…tak tao la ape jadi dengan aku time kawen nanti..tunggguuuu =p

About Author

Muliani

Ibu kepada 3 orang anak dan telah berjaya menyusukan sepenuhnya lebih dari 2 tahun. Salah seorang dari Kumpulan Sokongan Penyusuan di Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu.

Comments

  1. FarHa says:

    cantek doh tu..nok gane lagi…
    baju ha lagi simple =) tu pon dah suke sgt haha~ simple is better ok~

  2. dugaan nk kawen mmg laa mduga kak..kne saba jekk..lg dkt lg mnduga..

    igt bj kawen N dlu..3ari nk sanding..br bj siap jahit beads sbb org y mak andam upah utk jahit beads kne denggi bdarah..nages ko..& 3ari tu jgk br fitting & tgk ghoper bj sndri..redha jekk ms tuh..x cantek pon kate cantek…

    xpe..lps mjlis nti..akak x kn tringat lgsg psl baju & prob2 ni sume..sbb bnde ni experience..klaka pon ade..

  3. yani,

    kesiannya……………!!

    http://www.sw33tdarling.com

    p/s: nak mintak tolong re-install
    link sw33tdarling kat ur bloglink.
    ada error laa, update entry tak naik
    sebab tukar nama blog. TQ!

  4. Marsha~ says:

    bila hari besarnye ni Yani??? alaaa… jangan difikirkan sangat pasal baju tu… yang penting make up mesti cun.. pastu, seri pengantin dan cara Yani menggayakan baju tu.. mesti cantik dik…. percayala.. 🙂

  5. Mama Hanim says:

    Salam cik puan yani.. mana picca kawin? hehe..

    Tahniah.. Selamat Pengantin Baru..

  6. Redbloodsnow says:

    YA ALLAHHH YANI. LAWA² AH SUMA BAJU TUH. RAMBANG MATE ZIE TGK….BTW, LAWA AH YANI IN THAT AKAD NIKAH 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge