Baby Stuff ~ Botol Susu

Kalau takde botol susu terasa macam tak lengkap list barang baby kan?so haruslah aku perlu beli botol susu..niat aku nak fully breastfeed (bf)..banyak yang aku nak share pasal bf so tu next entry kita story eh

Aku penah baca kalau nak bf elakkan bagi puting pada baby atau kata lain jangan bagi botol susu langsung la..bagi nak mengelakkan baby konfius puting..Yela puting manusia ni memerlukan daya hisapan yang kuat berbanding puting botol..of kos baby prefer puting botol susu nanti..tak yah nak isap kuat-kuat dah mencurah susu keluar..teros sentap omaknye eh

Solutionnya adalah bagi baby minum gune cup ni..Harga dalam RM 3++ je pon..murah kan..save duet aku…hoho

Atau bole guna botol ni

Nuby Bottle RM 42.20
Muncung dia ala-ala sudu so no puting la kan

Tapi setelah berbincang dengan kawan aku..dia cakap agak sukar sebenarnya nak latih baby minum guna cup ni..satu ianya perlu sentiasa dibantu setiap kali menyusu..yela tak kan baby nak minum sendiri guna cawan tu ye dok?tak ke felik baby baru lahir nak pegang cup sendiri…

Sebab lain nanti dah abes pantang aku akan kembali bekerja..satu hal pulak la pengasuh nak kene pegang cup untuk baby setiap kali nak menyusu..sangat menyusahkan la pulak..jadi aku decide guna la botol

Antara banyak pilihan di pasaran aku memilih dua jenis botol ni

Philips Avent – PP Single Feeding Bottle (125ml/4oz) -*BPA FREE* RM31.12

Philips Avent – PES Feeding Bottle (125ml/4oz) *BPA Free* RM 37.52

Botol susu ni ada 2 jenis…terpulang la pada korang nak beli yang mana kan?perbezaan adalah dari segi material..botol kedua tu agak kekuningan sedikit..maybe material lebih tahan lasak..harga pon agak berbeza di situ

Dan pilihan kedua

Nuby-NT SoftFlex SiliconeBottle (5oz/150ml)-SlowFloTeat *BPA Fre
RM44.91

Material botol ni adalah silikon semata-mata..so bile baby pegang lembut je..ada jugak botol nuby yang keras..hanya puting sahaja terdiri dari silikon..yang tu harga murah sket la..jangan tertukar ye..

Aku buat panduan ni sebab time aku nak beli botol tu adalah sangat blur..konon dah suvey betol-betol la kan..rupenye botol pon banyak jenis..aku dah beli botol avent yang material putih tu..pastu baru tao owh ade yang material kuning jugak..so satu pengajaran di situ..aku rasa material putih tu cepat jadi kusam..sebab tu harga murah sket

Yang nuby ni pulak..hampir-hampir aku nak beli di butik anakku di Terengganu ni..excaited bila tengok harga jauh lebih murah dari online store..sekali bukan botol silikon.nasib baik aku cepat dapat ‘hidayah’ sebelum membeli..huhu

So botol nuby ni insyallah aku akan beli melalui online store jela..kat Trg mmg takde botol ni..sedih betol

Kenapa aku pilih 2 jenis botol ni?

Entah..maybe sebab jenama Avent ni glemer kot..hihi even bentuk dia so-so aje tapi ramai yang pakai..mesti ada sebab tertentu kan?pastu botol nuby tu macam unik sket..but bear in mind..baby tak semudah itu nak terima botol atau puting yang aku bagi..banyak kes yang baby akan menolak sampai la betol-betol serasi dengan dia..

masa tu baru aku tao langit tu tinggi ke rendah yo..tak semestinya botol ni mahal baby bole terima..botol murah pon mungkin jugak menjadi pilihan baby aku nanti..kita tunggu la saat itu..doa aku moga baby yang bakal lahir serasi dengan 2 jenis botol pilihan mummy nya ni

Eh ni bukan bermaksud botol pilihan aku adalah yang paling mahal di pasaran ye kawan-kawan..bagi aku ni botol yang mampu milik la..pelbagai jenis botol lagi yang ada di pasaran..ada botol kaca jugak…yang bentuk bulat..macam-macam la…pilihan di tangan anda

mOmma – Rocking Feeding Bottle 250ml – BPA FREE RM37.71

Tu dia baru bab botol pon dah jenuh nak study kan?Belom lagi nak compare store mana yang jual lagi murah

Panduan tambahan..beli puting botol untuk newborn(no1/slowflo teat) di mana puting tu tak mengeluarkan susu dengan rakusnya..so baby perlu usaha yang gigih untuk hisap botol..kira macam natural puting la(puting ibu)..dan paling penting BPA Free

Semoga coretan aku kali ni dapat membantu bakal ibu di luar sana..sume yang aku tulis ni sekadar dari research dan pengamatan aku..bukan info yang tepat..sebagai ibu muda aku pon mungkin buat penilaian yang salah..so pada mana-mana ibu yang lebih berpengalaman diluar sana bole bagi pendapat masing-masing ye..

Sharing is Caring…

Sumber:www.onebabyworld.com

– Posted using BlogPress from my iPad 2.

3 total views, 2 views today

4 Comments

  1. N:untungla N gitu..ayyan mmg budak baik huhu

    Ha:sume tu atas pilihan dan kehendak kita..xdok saloh pon

    Kak da:tomme tippiee tu botol die pelik sket..ssh nak gune utk food warmer ngan steril..so tolok awal2 huhu tapi nuby pon ssh jugok..huhu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge