Apps Blogger Best Ke Berblog?

Dah Lama Mencari

Actually Yani dah lama mencari Apps yang best untuk berblogging on the go ni.
Banyak Apps Yani jumpa tapi masih ragu-ragu nak guna. Kebanyakan yang jumpa tu bila test run gambar bila upload jadi strecth la. Tapi most of it work but not to the standart.
Finally decide nak cuba apps rasmi Blogger ni dari Google sendiri.
Gambar 1: Apps Blogger dari Apps Store.

So kita cari apa kekurangan dan kelebihan Apps ni.

Sepanjang menaip tadi pertamanya nak set Header, sub header masih tiada. Memang tak best la kan kalau ada tajuk untuk di Highlight, takkan la nak Bols je kan.
Lupa nak bagitau, tujuan pencarian kali ini adalah untuk Mobile sahaja atau secara terperincinya iphone jela. Kebiasaannya, bila di Apps Store ada maka di Playstore bagi pengguna android ade je.

#1: Gambar Susah Nak Edit

Keduanya gambar bila nak letak tu ok, cuma alingment tak tai setting tepi ke tengah ke. Nak letak description picture pon terbantut.

#2: Takde Rich Text

Nak bullet & numbering tu takde la kan, memang basic gile… Tapi untuk Bold, Italic dan Underline ada.

#3: Tapi ada BEST partnye

Apps ni sangat ringan dan mudah untuk update Blog sekadarnya.
Memang kena sangat dengan ranking 3 bintang yg dah dapat tu kan…
Kalau korang ada Apps yang lebih banyak pilihan untuk Rich Text habaq mai tau…

About Author

Muliani

Ibu kepada 3 orang anak dan telah berjaya menyusukan sepenuhnya lebih dari 2 tahun. Salah seorang dari Kumpulan Sokongan Penyusuan di Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu.

Comments

  1. Alongxp says:

    Saya pernah tulis pasal app berblogging, antara kelebihannya, bila idea tengah mencanak, kita boleh draft siap2, kekurangannya, tulah, bab gambar, bab link cam tak se-best guna kat laptop atau pc

    1. Muliani says:

      Itula kan, bila idea mencanak tu memang best tapi format akan lari sket la… Kalau ada recommended apps bgtau ye…

  2. KiD says:

    kena explore lagi ni.. hehehehe

    1. Muliani says:

      Itula baru nak mencari , tapi kebanyakan memang General je…

  3. oshin says:

    penah try jugak tp rasa macam leceh je trus uninstall hahaha update guna pc lagi syokkkk :p

    1. Muliani says:

      Haha, memang la layan kat PC syoook, maklum la kalau dah travel or dalam seminar nak terkedek-kedek idea nak post tu datang…

  4. azam mohamad says:

    takpe, boleh post dulu on the go esp jika ada idea tiba2 muncul…lepas tu bole update kat pc bila free. mmg osem.

    1. Muliani says:

      untuk itu maybe ok la kan…. tapi bila buat kerja dua kali ni biasa la akan tertengguh la kan…

  5. Fendi Rocka says:

    macam tak sesuai je

    1. Muliani says:

      mungkin utk Fendi tak sesuai, mungkin target google untuk buat mereka yang nak on the go dan ketepikan setting utk cecantik bagai… kan?

  6. kfiza da lame gne application blogger ni dear yani
    ade best n tak best die
    best sbb sempoi blh update on the go
    tak best sbb gmbr blh upload 3kpg je n x best kdg2 x leh publish hehehe

    1. Muliani says:

      a'a kan… on the go memang sesuai tapi tang gambar tu yang xsyok kalau boleh letak sikit je… maklum la sekarang semua nak berselfie…haha

  7. Farrah MF says:

    setakat nak update blog simple2 bolehlah guna apps ni.

    1. Muliani says:

      yup sebelum idea tu lari kita ikat dulu kt sini nanti edit kan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge