Akhirnya…Aku Kembali Mencoret





phhhewww!!dah berkurun ok aku tak update..

kadang-kadang rasa cam eh aku ade ke blog?hihi selama ni duk baca blog korang je..eh aku baca sume blog korang yang ade kat bloglist aku tu…cuma tak drop komen je macam sebelum-sebelum ni…ade prob sket tang tu…tapi malas nak citer..janji aku tak pernah ketinggalan dengan citer korang sume tao…

alhamdulillah sekarang keadaan kesihatan aku semakin ok..dah kembali bertenaga..kalau tak sebelum ni asyik nak melepek je atas katil..nak ngadap pc..harapkan kat ofis je..balik rumah terus lembik *ke ngade-ngade

owh tak ngade-ngade pon..aku kuatkan diri jugak pegi keje..at least..even ade jugak time aku curi-curi tido kat surau=p

sekarang usia kandungan aku dah nak masuk 18minggu (lebih kurang 4 bulan lebih la) banyak yang aku nak tulis kat blog ni..sekadar kenangan sepanjang kehamilan sulung aku ni..

pengalaman pertama haruslah kene ingat kan..tapi tu la aku dah banyak sangat ketinggalan..takpe aku akan cuba catch up sket demi sket..citer masa aku gi honeymoon pon langsung tak citer..jangan kata nak citer..gambar pon aku tak upload kat FB..memang mood adalah kelaut sangat

kali ni just nak buat summary sepanjang kandungan aku (hihi siap summary bagai ko)

minggu 5 – aku disahkan pregnant

minggu 6-8 -pening dan saket kepala..loya..selera makan langsung takde..bahagian perot asyik la berdenyut-denyut kiri dan kanan

minggu 9 -aku makan durian..hoho alhamdulillah selamat lagi kandungan aku

masa ni jugak la bermulanya episod aku muntah-muntah..owh sungguh tak sanggup nak ingat keadaan aku masa ni..makan la ape pon..sure keluar balik..pernah aku nanges bila suami ajak makan..sebab aku tensyen sangat time tu..dengan takde tenaga..takde selera..then muntah buatkan aku lagi la tak bermaya..hanya tuhan je tao macam mana perasaan masa ni..

bayangkan lah..nak makan takde selera..kang paksa keluar balik…tak makan lak perot masuk angin..end up..wecckk~~

masa ni aku banyak makan bubur kosong..yang aku buat sendiri..memang kosong-sekosongnya..just letak garam je..itu dah nikmat sangat sebab dah bole telan..at least perot aku tak masuk angin

tapi aku masih bersyukur..seteruk-teruk aku..ade yang lagi terok..sampai masuk hospital bagai..aku tabahkan hati jugak

sume ni berlarutan sampai ke minggu 16..which means 4 bulan masa tu..syukur sangat

sekarang dah minggu ke 18 aku dah kurang muntah..adalah seminggu sekali..maybe masa tu aku mabuk sebab makan kambing~~again aku silap percaturan makan yang panas-panas..hihi

tapi sampai sekarang aku agak bermusuhan nak pegi kedai makan..sebab nya aku masih tak bole bao makanan bergoreng..lagi-lagi ayam goreng!ayam okay..(tulis ni pon dah buat kepala aku berdenyut-denyut)benda yang aku paling suka..bila bao je ayam goreng..terus rasa menyengat ke hidung dan kepala..sungguh tak tahan..

maybe baby nak bagi mummy dia masa untuk rehat dari memasak lagi kot..hihi

owh ye pernah dalam minggu ke berapa tah aku asyik la nak minum yang berais..air kosong yang sangat aku suke suatu masa dulu terasa pahit sesado…air masak pon nak yang sejuk aje..selalu jugak nak minum air 100 plus yang sejuk dan yang telah lama diletak dalam peti ais..sebab gas dah hilang dan terasa sangat manis…owh syooorga..

masa ni nak makan ABC aje pon ade…even mak aku dah larang jangan minum ais..nanti baby jadi besar..tapi nak buat cane itu je yang sedap di tekak aku..tapi sekarang lain la pulak jadinya

aku langsung tak leh minum yang berais dan air manis..terasa pahit sangat..minum air masak adalah sangat nikmat dan syooorga!*Sujud syukur~~

apa lagi eh..ni la jadinya kalau update 3 bulan sekali..hihi owh ya..dulu aku agak hantu coklat..tapi sekarang musuh ketat yoo…minum air susu coklat..sah-sah muntah…bao coklat buat aku pening..bayangkan lah aku punya semangat beli cream selulit tu..cocoa butter tu kan..sekali mao nak muntah aku bila bao..pening yang hamat!no no no lagi buat masa ni..tak tao la bila bole pakai balik..

berat badan aku banyak sangat turun..sebelum pregnant adalah dalam 57kg kot berat aku..latest berat aku dah 53kg..nurse bising-bisng nape berat turun..dah mane la kau tao..kang aku jawab dah takdir naya pulak kang..tapi alhamdulillah baru-baru ni dah naik 0.5kg..harap lepas ni naik dan terus naik lagi

rindu nak makan dengan berselera gini..sekarang aku kene makan dengan kuantiti yang sikit..lepas makan jangan bergerak banyak sangat..andai aku duk aktif lepas makan pon bole mengundang bala..weeeeecck~~

perfume aku dah lama sangat aku tak sembur..memang itu pon membawa bala jugak la kalau disembur..tapi naseb baik sangat bao perfume suami aku bole bao lagi…hihi gatai la baby ni!*tak pasal-pasal salahkan baby..hihi

hm ok tu jela buat masa ni…nanti aku story saat pertama aku dating dengan baby ye…

moga aku teros sehat dan bahagia selamanya..amennn~~

nota kaki:nasib baik suami banyak sangat menolong dan sangat memahami di saat-saat sukar ni..thanx my hubby..love u soooo much!

About Author

Muliani

Ibu kepada 3 orang anak dan telah berjaya menyusukan sepenuhnya lebih dari 2 tahun. Salah seorang dari Kumpulan Sokongan Penyusuan di Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu.

Comments

  1. $iti says:

    oh yani syg,bukankah dikau dulu tak boleh hidup tanpa ayam disisi? >,~

    p/s:sila update blog sekerap mungkin ye.tak sabar nak baca =)

  2. pRincESs_N says:

    hopefully lps ni back to normal daa…wee…N plaks windu moment mabuk2 nih…kahkahkah..

  3. oneyani says:

    itula pasal zaza wei..tp aku tetap mkn ayam owh!

    tggu nanti kalau mood rajen aku dtg tiap2 hari aku update(konon la)

    N:wah siap rindu tu..jangan la..sekso!

  4. fiza arshad says:

    hehehehe bace entry yani ni, tringat time kak fiza peknenkan faris encem 🙂 k.fiza tau peknen pn ms 5 mggu jgk , same ngan yani..mmg alahan jer awl2 preggy tp x de mcm yani, alhamdulillah syukur kfiza xde muntah2..cume pening2,, x larat n xde selera mkn jer..da msk 4 bln br ok, then 4,5,6,7 seterusnya mmg berat naik, dun wori k?> yg pnting baby sehat..igt tu, jgn diet2 tau 🙂 oh ye, kfiza preggy pn sgt heaven minum ais, dun wori 🙂 take care sis!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge