Adab Menziarah Orang Meninggal

Pagi td mak aku cakap kwn die meninggal akibat strok..kwn die dr kecik lg..sebaya ngan mak 51 tahun..so aku pon bergegas balik rumah dlm kul10 pg ambik mak kt rumah..then teros pg rumah kwn mak..

sedih bila dgr kisah kwn mak..die sebaya ngan mak..suami da meninggal 4 tahun y lepas..anak y bongsu sebaya SAFIQ(darjah 6) mak aku jadi sebak bila mengenangkn dorang sume da jadi yatim piatu..n terkenangkn anaknye y sebaya adik bongsu aku

ok isu nye di sini..perasan x setiap kali menziarah org meninggal..ramai y datang..n sedih..menangis..bla..bla..mule2 bcakap psl si mati..tnye bile meninggal..sbb ape..n end up berborak2…aduh ni la fenomena y sangat menyakitkn

td bila tgk sume da berborak..aku sempat masuk ke bilik di mane si mati ditempatkn sementara di tanam…alangkah sedihnya hanya 2 org je y menghadiahkn..tu pon ank beliua sndiri..
alhamdullilah aku sempat menghadiahkn bacaan yasin buat si mati..
bukan niat utk menunjuk or nk ckp aku baek..tp itulah adab menziarah

b4 ni aku ade dgr klip ceramah dr USTAZ AZHAR(bg org TRG ustaz ni sgt dikenali..ceramah y disampaikn begitu dekat di hati golongan remaja skrg..even kt ofis aku sndr tiap2 hari pasang ceramah beliau)
ok ape y beliau ckp ialah skrg mcm da jadi trend..bila ade y mati..ramai2 dtg..duk kt kerusi y disediakn..n berborak..bgelak ketawa bagai..
tidakkah nampak y kite xmenghormati si mati..ALLAHUALAM
hanya ALLAH yang MAHA MENGETAHUI
sebaiknya2 kite menghadiahkn surah2 al-quran dan mendokan agar ALLAH mengampunkn dosa2 si mati..INSYAALLAH

tu saje la luahan aku kali ni..sekadar peringatan dr aku insan y lemah lagi hina
kite sebagai umat MUHAMMAD S.A.W perlu lah sentiasa ingat mengingati ant satu same lain..

About Author

Muliani

Ibu kepada 3 orang anak dan telah berjaya menyusukan sepenuhnya lebih dari 2 tahun. Salah seorang dari Kumpulan Sokongan Penyusuan di Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu.

Comments

  1. Cite ko mengingatkan aku pada peristiwa masa aku pergi terawih kat surau umah aku 2thn lepas.Mak cik2 yg datang terawih kat situ time baca doa pon boleh nak sok-sek bergosip,sempat cuit2 org depan tanya beli telekung kat mana la.Bengong kan?Aku rasa annoying gile.
    Aku pun takdela baik sangat sampai tak pernah bergosip tapi dah niat pergi surau nak beribadah kan so buat la betul2.Kalau rasa nak bergosip baik duduk rumah je n tak yah kacau org lain yg nak beribadah n at the same time tak yah menambahkan dosa aku sebab aku geram sampai rasa mcm nak sepak2 muka makcik2 tu.
    huu~

  2. oneyani says:

    adoooyai..budus betol..ade gak ke y mcm tu?hahaha…kt tempat aku just maen cop2 tempat je..tu pon aku rs mcm hape je..kalau kite duk tempat kwn die mula la die menjeling2…hahaha aku buat xtao je pon

  3. aduhh..sedihnyerr kenang anak y bongsu tuu kak….sumtimes nk borak kne tgk pd tmptnyerrr kan…

  4. oneyani says:

    betol tu N..bile bayangkn kalau kite di tempat dorang..mcm xsanggup je..tp kalau da kene pandai lak kite sesuaikn diri..kn?
    tu mslh org2 ni..ala N mane2 pon senario ni biase sgt kite nmpk..btol x?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge