Ada Hati Nak Tipu Nurse



Jumaat baru ni nurse kol nak datang rumah..eh die kol hari lain..tapi nak datang Jumaat la since aku kerja kan..nurse dari Klinik Desa(KD) Kuala Ibai..dia cakap sepatotnye 2 kali lawatan yang akan dibuat ke rumah untuk ibu/bakal ibu yang bekerja..kalau tak bekerja dalam 3 kali.. Tapi tah macam mane nama aku tercicir..maybe sebab aku baru pg sekali check up kat KD Kuala Ibai..selama ni aku pegi ke Klinik Kesihatan(KK) Air Jernih..so dah 35 minggu baru nurse tersedar..dia cakap maybe sekali jela kot datang rumah aku..aku ok je..lagi hepy kot..bole balik rumah parent awal sket..biase la rumah mak dekat..tiap-tiap wekend pon bertuku tangga di sana..hihi Nurse cakap akan sampai sebelum pukul 12..so bangon pagi tu punya la kami laki bini berkemas rumah..maklumlah rumah tu tetamunya datang sekali setahun je..lantai kat ruang tamu agak berdebu la (agak je ke??) ahaha Time nurse datang aku baru siap mandi..kira sempat la berkemas rumah dalam semput-semput tu..maklumlah mak yong makin sarat kan..nasib ade suami yang banyak menolong..nak harap aku sorang memang dah pancit awal-awal kot hihi Macam biase nurse akan mintak buku merah..memang aku dah bajet la..buku tu pon aku letak siap-siap dalam handbag..angkut ke sana ke mari..since menuggu masa je ni..harusla kan buku merah standby je setiap masa Tapi yang menjadi masalahnye aku ade buat spoil sket kat buku tu..pada yang check up kat klinik gov mesti tao kene tanda gerakan baby tu kan?pukul bape last 10 gerakan baby.. Eh korang jujur ke tanda sume tu?haaa jangan nak tipu naaa..aku dengar citer kawan aku banyak yang tipu-tipu je..siap ade yang tanda bila dah sampai klinik la..ade yang mintak suami tandakan ( baik hati sungguh suami dia kan)..yang lagi best ade yang langsung tak tanda sebab tak ingat langsung..hak hak hak kelakar dengar pengalaman kawan-kawan sebelum ni Aku awal-awal dulu rajen la..setiap kali gerak je teros tanda..huh gigih ko!

Carta Gerak Janin

Tapi pada hari kejadian..14/10/2011 memang akan ku kenang sampai bila-bila la tarikh tu..sebabnye aku dah tanda siap-siap gerakan baby…nurse datang dalam pukul 10.30 pagi..tapi aku dah siap tanda gerakan baby pada pukul 11.55 pagi..ah KANTOI di situ Malu hokey! Asalny nak tipu je cakap buku merah tertinggal kat ofis..aku memang dah sound suami siap-siap kalau nurse tanye suami aku..jawab gitu gak (over ko tak kan la nurse nak tanye suami kan) Nasib baik terlepas sehari je..buatnye aku tanda berhari-hari..tak ke bertambah-tambah malu iteeew?? Nurse ade sound gak..”awak tersilap tanda ni..yang hari ni awak dah tanda” Aku pon konon-konon buat blur teros cakap “owh yeke…silap tarikh la tu kot” dengan muka tak bersalahnye aku menjawab..muahaha Nasib gak nurse tu sangat la baik..die dah biase kot orang tipu-tipu gitu..hihi then die cek perot..ukur tinggi rahim..dengar degup jantung baby pakai corong tu (owh sungguh klasik) bagi briefing pasal persediaan bersalin..baju dah baby dah kene prepare dalam bag segala.. Owh baju baby dah lame aku masuk dalam bonet kete..semangat tak?bukan aku..tapi suami aku tu ha..dia ah beria suh masukkan baju dalam bonet..baju mak yong tak de pulak dia nak kesah…sentap okey! Owh ye standard baby aku last 10 kali gerak dalam pukul 11-12 pagi..then nurse cakap “aktif baby awak eh” Sepatotnya makin sarat makan lambat ..sebab perot dah ketat so tak terasa sangat baby kicking..pastu kene pandai bezakan baby kicking atau menimbul atau mengeras..kalau mengeras tu memang aku faham sangat la macam mane kan..itu memang aku tak kira..rupanya kalau menimbul pon tak dikira jugak..sebab kalau baby meninggal dalam perot pon dia tetap akan menimbul Baby menimbul ni adalah disebabkan oleh tolakan air ketuban pada baby..so baby akan ikot je alunan tu..tu yang buat perot kita beralun bila siku atau lututnya kena dinding perot(faham ke ni) Bila dengar gitu terus aku terkedu..baru la sekarang aku terhegeh-hegeh nak kira balik gerakan baby dengan betol-betol..hihi tapi ternyata memang baby aku aktif..still lebih kurang sama je masa yang ke-10 gerakan tu..dalam pukul 11-12 jugak..so sekarang tak risau sangat dah Lepas ni bole tipu balik…ops!ahahaha Pengajaran buat bakal ibu di luar sane jugak ni..kene monitor betol-betol la gerakan baby ye lepas ni..lagi-lagi anak pertama ni..kita dah la takde pengalaman..so kene alert pada gerakan baby.. Nota kaki:Gigih suami aku buat air oren untuk nurse..sekali nurse dah balik baru siap..ahaha shian die..takpe mak yong tolong minum ye

5 total views, 1 views today

6 Comments

  1. N:haah terasa mcm ade mahkluk asing je dlm peyot..ahah

    Sabihah:ahah sume org pon tipu..ade ke y jujur?

    Kak jue:dah buat ngan private mmg la nurse xmai..yup tu prosedur gov..mmg nurse akan dtg..nk tgk keadaan rumah sekali..bersih ke x

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge